Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Sindikalisti o povlačenju ZOR-a

'Povlačenjem ZOR-a Vlada priznala da imamo dovoljno potpisa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest da je Vlada povukla prijedlog Zakona o radu iz saborske procedure zatekla je predsjednike sinidkata koji su okupljeni u sindikalnu koordinaciju prikupili potpise građana kojima su tražili održavanje referenduma upravo o dijelovima tog zakona.

'Nemojmo brzopleto tumačiti nove okolnosti, jer ne znamo sada što zapravo pravno u odnosu na održavanje referenduma znači eventualno povlačenje Zakona o radu iz saborske procedure. I delje ćemo čekati stav saborskog odbora i Sabora o održavanju referenduma, jer nama je najvažnije da kvalitetno riješimo dva najvažnija pitanja, Zakon o radu i mirovinski zakon. Za sada ova odluka nama ne mijenja ništa. Vlada je nakon jučerašnjeg cirkusa s potpisima danas opet postupila, u najmanju ruku, nepametno. Uostalom ako su imali namjeru povući ZOR iz saborske procedure trebali su to odavno napraviti. Nama sada nitko ne garantira da uskoro opet sličan prijedlog zakona neće u saborsku proceduru', istaknuo je za Dnevnik.hr predsjednik Hrvatske udruge sindikata i koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Japanu Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Farmaceutski div povukao ih iz prodaje, sve se istražuje Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Njegov kolega, predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske Krešimir Sever, razmišlja veoma slično. Kaže ovakva se odluka sada nema što puno komentirati. 'Vlada je pokazala svoju nespretnost, nesnalaženje, zapravo sama ne zna što želi. Nakon što su pokušali na sve načine diskreditirati i građane koji su potpisali peticiju za referendum, te i sindikate, indirektno nas nazivajući zapravo prevarantima i falsifikatorima, sada povlače zakon iz procedure. Time su zapravo priznali da smo prikupili dovoljno potpisa, da su bili u krivu i je golemi broj građana protiv ovog prijedloga zakona. I dalje ćemo čekati odluku Sabora, jer ne znam kakve sve to točno ima pravne posljedice na održavanje referenduma', kaže za Dnevnik.hr Sever, te dodaje kako nikada nisu očekivali da će Vlada na ovaj način, kako je to radila jučer uzeti za pravo komentirati prikupljene potpise o pitanju u kojem je ona jedna od zainteresiranih strana.

'Ako je Vlada već ranije planirala povići zakon iz procedure tada je to mogla i napraviti. Ovakvim postupcima, diskreditiranjem potpisa, objavom imena dijela građana koji su potpisali peticiju, čime poručuje da nas u svakom trenutku promatraju poput 'velikog brata', kod ljudi su samo izazvali dodatni revolt', kaže Sever.

>> Nova TV Ekskluzivno: Vlada povukla prijedlog Zakona o radu!

'Kada smo 23. kolovoza imali sastanak s premijerkom o rebalansu, već tada je najavljena takva mogućnost, a nas su pitali bi li u tom slučaju razmislili i povukli zahtjev za održavanjem referenduma. Mi se na takav prijedlog nismo očitovali, jer ga nismo smatrali službenim. Jučerašnji Vladin potez i interpretacija Ministarstva Uprave prema kojoj se prikupljeni potpisi mogu koristiti za bilo koje svrhe, pritisak je na građane i na sindikate, koje se željelo diskreditirati', kaže za Dnevnik.hr v.d. predsjednika SSSH Mladen Novosel.

Ističe kako SSSH neće samoinicijativno donositi nikakve odluke, te da on ne misli da treba odustati od mogućnosti održavanja referenduma.

'Svakako ćemo se konzultirati s pravnim stručnjacima, a i dalje očekujemo očitovanje Sabora, jer sada definitivno nije jasno moželi li Vlada uskoro ponovno sličan prijedlog zakona predati na saborsku proceduru', kaže Novosel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene