Nataša Novaković ( Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Nataša Novaković ( Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u petak je pokrenulo postupak protiv saborskih zastupnika Anke Mrak-Taritaš i Ivana Vilibora Sinčića zbog propusta u ispunjavanju imovinskih kartica


Zamjenik predsjednice Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je kako Anka Mrak-Taritaš u svojim imovinskim karticama nije prijavila stanove- od 153 četvorna metra u Vlaškoj ulici te od 73 četvorna metra u Ulici Ljudevita Posavskog, jer ih je darovala svojim sinovima neposredno prije obveze podnošenja prijave imovinske kartice.

Vezani članci Slika nije dostupna Političarima smo postavili bitno prvosvibanjsko pitanje, pogledajte njihov odgovor Slika nije dostupna TUGA MINISTRA TOLUŠIĆA: "S leukemijom sam se susreo u djetinjstvu"

Pojasnio je da je Mrak-Taritaš stan u Ulici Ljudevita Posavskog zajedno s garažom darovao njezin sin Ivan Taritaš 27. studenog 2015., a ona ga je 8. siječnja 2016., zajedno s garažom, darovala drugom sinu Franu Taritašu.

Ivanjek je pojasnio kako su po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa dužnosnici obvezni istekom godine prijaviti ako je nastala bitna promjena na imovini. Stoga, kada je Mrak-Taritaš postala vlasnicom nad nekretninama u Ulici Ljudevita Posavskog, ona je to trebala prijaviti u imovinskoj kartici do 31. prosinca 2015., što je propustila učiniti.

Povjerenstvo je postupak protiv Sinčića pokrenulo zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz kupnju (uz bankovni kredit) kuće u Zagrebu jer je naveo da joj je približna tržišna vrijednost oko 525.000 kuna, dok je Porezna uprava navela kako je vrijednost nekretnine 591.000 kuna.

Izvjestiteljica u tom slučaju Aleksandra Jozić-Ileković rekla je kako Sinčić Povjerenstvu nije na odgovarajući način objasnio nesklad od 75.000 kuna, jer je podigao bankovni kredit od 515.000 kuna a tržišna vrijednost nekretnine je 591.000 kuna. On u imovinskoj kartici nije obrazložio odakle je dobio 75.000 kuna, a trebao je to učiniti, rekla je.

Sinčić je novinarima rekao da je, kada je ispunjavao imovinsku karticu, gledao kako su to radili drugi zastupnici te je, kazao je, u kartici naveo onu vrijednost za koju je smatrao da će dati najviše informacija. Istaknuo je i da je Povjerenstvu prije mjesec dana podnio sve podatke.

"Premijer je lagao, obmanjivao javnost, pokušavao od početka zataškat sa svim ministrima, ali malo po malo, pojedini elementi te slagalice se slažu", rekao je Ivan Vilibor Sinčić. M.T./(Hina)