Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUKOB INTERESA

Pokrenut postupak protiv guvernera HNB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdit će u predmetu koje je pokrenulo protiv guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića je li prekršio zakon zbog primanja nedozvoljenog dara time što mu je privatna banka, koju bi trebao nadzirati, platila troškove smještaja i puta na privatnoj konferenciji u Austriji 2013., 2014. i 2015., te je li na konferenciji 2016. propustio unaprijed otkloniti mogućnost da mu troškove podmiri treća osoba.

Pročitajte i ovo Reakcija na odluku Ustavnog suda - 1 Oporba žestoko protiv Podigla se velika bura oko odluke Ustavnog suda: "Ovo je ozbiljna prijetnja, za to ne postoji uporište" Drago Matanović Primio, a nije smio Ponovno nakon dvije godine! Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv glavnog inspektora obrane

Vujčić je na konferenciji u organizaciji Unicredit banke u austrijskom gradu Kitzbühelu sudjelovao u više navrata, a 2013. i 2014. organizator mu je platio put i smještaj, 2015 samo put, a HNB je platio smještaj, dok je prošle godine HNB podmirio troškove, ali naknadno.

Povjerenstvo je na sjednici u petak pokrenulo postupak protiv Vujčića zbog moguće povrede zakona koja proizlazi iz primitka plaćanja troškova puta i smještaja prilikom sudjelovanja konferenciji 2013. 2014. i troškova smještaja 2015., te moguće povrede načela djelovanja koja proizlazi iz propusta otklanjanja mogućnosti da mu netko plati te troškove.

Radi se o tome da je jedno privatno društvo platilo trošak guverneru HNB-a koji prema zakonu provodi kontrolu rada banaka, između ostalih i Zagrebačke banke, kao banke kćeri jednog od organizatora. Pritom, smatraju u Vijeću, nije problem što je Vujčić sudjelovao na konferenciji na kojoj su bili i predstavnici nacionalnih banaka i ministarstava iz drugih zemalja, već jer se time osoba kojoj je plaćen put može dovesti u položaj ovisnosti prema toj strani.

U prijavi se navodi se da je na privatnoj konferenciji sudjelovao i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić, te da sudjelovanje dužnosnika predstavlja sukob interesa s obzirom da HNB ima ovlasti održavanja stabilnosti cijena, odobravanja kredita kreditnim institucijama, upravljanja kreditima, upravljanja međunarodnim pričuvama i nadzora bankarskog sustava.

Povjerenstvo je također, s 8000 kuna kaznilo Mladena Pavića, bivšeg savjetnika Predsjednice Republike, koji je prešao u upravu Vinarije Kutjevo prije isteka 12 mjeseci, koliko treba proći nakon napuštanja dužnosti. Paviću je naloženo da u roku 30 dana razriješi situaciju ili će protiv njega biti pokrenut novi postupak.

Zbog istog razloga postupak je pokrenut protiv predsjednika Uprave Hrvatskih šuma i bivšeg načelnika Našica Krešimira Žagara, koji nije ispoštovao jednogodišnji rok prilikom prelaska s dužnosničkog mjesta na mjesto šefa tvrtke. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene