Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miha Pogačnik:

'Povjerenstvo je suvišno jer Slovenija podupire posredništvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija od Slovenije i Hrvatske očekuje da će prihvatiti ponudu o pomoći posredničke skupine u rješenju graničnog spora i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, izjavio je povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn.

'Očekujemo konstruktivnu suradnju u europskom duhu i duhu dobrosusjedstva, stajalište okrenuto u budućnost, a ne u prošlost', rekao je Rehn. Nije želio izravno odgovoriti na pitanje što misli o stajalištu Slovenije da granično pitanje treba riješiti do ulaska Hrvatske u EU, niti očekuje li od Slovenije da odmah deblokira hrvatske pristupne pregovore, čim se prihvati rad posredničke skupine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu Blokada vozača na granici s Ukrajinom Blokirali ih poljski vozači Oko 3000 kamiona zapelo na ukrajinskoj granici: "Tisuće ljudi prisiljene su živjeti u teškim uvjetima"

'Stajalište Europske komisije je da se radi o bilateralnom pitanju koje kao takvo treba i tretirati, ali to je pitanje postalo i europskim pitanjem iako nije izravno povezano s pregovorima i ulaskom Hrvatske u EU', rekao je Rehn. Dodao je da će se mandat i ciljevi pomoći koje nudi Europska komisija odrediti u dijalogu s obje države.

>> 'Pred Hrvatskom je ulazak u NATO i završetak pregovora s EU-om'

>> 'Pomoć EK jedino izvedivo rješenje'

Rehn je ipak kazao kako bi bilo bolje da se spor riješi prije nego kasnije iako je odbio odgovoriti treba li to pitanje biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU. Isto tako, nije jasno odgovorio na upit da li će posrednici, kako to očekuje Slovenija, dati prijedlog kako riješiti granično pitanje, odnosno odrediti graničnu crtu u dijelu u kojemu je za jednu ili drugu stranu sporna.

Pogačnik: 'Nismo se uspjeli dogovoriti o pravnom okviru'

Slovenija je obustavila rad svog dijela međudržavnog povjerenstva za arbitražu hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a njezin slovenski supredsjedatelj je rekao kako je to učinjeno na njegov prijedlog jer se s hrvatskim pravnicima u povjerenstvu nije uspio dogovoriti o pravnom okviru za izlazak pred međunarodni sud te zato što je suvišno jer je Slovenija načelno pristala na posredovanje europske skupine u rješenju spora.

'Povjerenstvo nije uspjelo odrediti predmet spora na način na koji bi obje države bile zadovoljne, a njegov je rad pristankom Slovenije na posredništvo postao nepotreban', rekao je supredsjedatelj Miha Pogačnik.

Rad povjerenstva, koje bi se bavilo pravnim sredstvima za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, postao je nepotreban nakon što je Slovenije pristala na posredništvo kao diplomatsko sredstvo rješenja, rekao je Pogačnik za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

>> 'Slovenija obustavlja rad povjerenstva za arbirtažu'

>> 'Italija snažno podupire ulazak Hrvatske u EU i NATO'

Doduše, rekao je Pogačnik, pravno znanje potrebno je i u rješavanju spora posredništvom, ali 'u drukčijem obliku'. Tako će domaća pravna struka moći pružiti svoje usluge vladi kad bude trebalo procijeniti svrhovitost i prihvatljivost određenih rješenja i koncepata koje bi dvjema stranama mogli ponuditi posrednici, objasnio je Pogačnik.

Na upit je li za završetak rada slovenskog dijela povjerenstva dostatan zaključak slovenske vlade, budući da je povjerenstvo osnovano zajedničkim zaključkom dviju vlada nakon bledskog dogovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i bivšega slovenskog premijera Janeza Janše, odgovorio je da je dostatna izjava slovenske vlade da prihvaća posredništvo.

Pusić: Hrvatska će vjerojatno prihvatiti Rehnovu inicijativu

Hrvatska će vrlo vjerojatno prihvatiti inicijativu Europske komisije, odnosno angažiranje skupine za rješenje graničnog spora i deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, izjavila je predsjednica hrvatskog Nacionalnog odbora za suradnju s EU-om Vesna Pusić.

Zagreb će vrlo vjerojatno prihvatiti tu inicijativu, ali pod uvjetom da se definira mandat i zadaća te skupine i da se odmah deblokiraju hrvatski pristupni pregovori, izjavila je Vesna Pusić nakon sudjelovanja na konferenciji o proširenju EU-a na države jugoistočne Europe koju je organizirala zastupnička skupina liberalnih i demokratskih stranaka u europskom parlamentu. Pusić je izjavila da će Zagreb prihvatiti posredništvo EK-a, ali da Hrvatska i dalje zastupa stajalište da spor treba riješiti pred međunarodnom pravosudnom ustanovom.

Na pitanje da li je Rehnovo stajalište da Hrvatska i Slovenija za pomoć EK-a u sporu ne smiju postavljati uvjete, rekla je da Rehn nije govorio da prihvaćanje inicijative mora biti bezuvjetno, nego da ni Hrvatska ni Slovenija ne smiju postavljati 'nemoguće uvjete' koji bi praktično onemogućili djelovanja Ahtisaarijeve skupine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene