Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Silvio Berlusconi

'Italija snažno podupire ulazak Hrvatske u EU i NATO'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je danas u Rimu nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da Italija snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju i NATO premda je, kako je kazao, blokirano nekoliko pregovaračkih poglavlja.

Upravo zato, dodao je Berlusconi, Italija želi pridonijeti bržem rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije te je stoga premijeru Sanaderu tijekom razgovora obećao kako će se Italija snažno zauzeti za rješavanje tog pitanja. Zahvalivši talijanskom kolegi na potpori, te ocijenivši današnje razgovore u Rimu otvorenim, prijateljskim i konstruktivnim, premijer Sanader je izjavio kako je Italija jedan od osnivača Europske unije, te kako i dalje zagovara iste europske vrijednosti. Upravo je zato, drži Sanader, potpora Italije to veća i vrjednija.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Ivan Anušić - 6 prethodnika nije volio VIDEO/FOTO Pogledajte kako je izgledao prvi službeni susret Milanovića i Anušića, nekoga su nazvali klošarom Slika nije dostupna Pohvalio ga Medvedev 'Berlusconi je najautoritativniji i najiskusniji vođa'

'Hrvatska i Italija dijele zajedničke vrijednosti kao što su sloboda, mir, demokracija, vladavina prava i tržišna ekonomija, a premijer Berlusconi je u tri svoja mandata uvijek snažno podupirao Hrvatsku', istaknuo je Sanader.

Sanader je kazao kako 'Hrvatska može završiti pregovore već ove godine te godinu dana nakon toga ući u Europsku uniju'. To je u svojoj izjavi potvrdio i talijanski premijer Silvio Berlusconi.

'Hrvatska, uostalom, to i zaslužuje', poručio je Sanader, koji je ujedno izrazio očekivanja da će Hrvatska u travnju nazočiti summitu NATO-a u Strasbourgu i Kehlu i time proslaviti 60. obljetnicu NATO-a, ali i ulazak Hrvatske u taj savez.

Berlusconi je rekao da su odnosi između dviju zemalja odlični, podsjetivši da trgovinska razmjena iznosi četiri milijarde eura. Isto tako je dodao da talijanski turisti vole hrvatsku obalu, posebno hrvatske otoke. U prilog tomu, Berlusconi je kazao kako je samo prošle godine Hrvatsku posjetilo 1,3 milijuna turista iz Italije.

Što se tiče ulaska Hrvatske u NATO, Berlusconi je izrazio nadu kako će Hrvatska, kad se ubrza proces rješavanja birokratskih pitanja, 3. i 4. travnja ove godine u Strasbourgu i Kehlu također sudjelovati na summitu NATO-a. Time će se, dodao je, još više intenzivirati dobri prijateljski odnosi Italije i Hrvatske. Hrvatski je premijer novinare izvijestio kako je talijanskoga kolegu Silvija Berlusconija pozvao da posjeti Hrvatsku, što je on i prihvatio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene