Knjige, ilustracija
Knjige, ilustracija Foto: Profimedia

Novi projekt koji spaja ljubav prema knjigama i prirodi pravi je primjer pozitivnih vijesti. U sklopu Planinarskog društva Izletnik i u suradnji s Knjižnicom Marije Jurić Zagorke, osmišljen je projekt čiji je cilj opskrbiti što veći broj planinarskih domova knjigama.


"Natura obscura - knjige na planine!" projekt je u kojem mogu sudjelovati svi članovi planinarskog društva, kao i šira zainteresirana javnost. Knjige se prikupljaju u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, u centru Zagreba, do subote 23.3.2019. 

Vezani članci Radovi na Rimac kampusu - 4 VIDEO Pogledajte kako napreduje izgradnja Rimčevog kampusa, vrijednog 200 milijuna eura Slika nije dostupna Besplatno članstvo za djecu u Knjižnicama grada Zagreba

Prvi na redu opskrbljivanja knjigama je Planinarski dom Risnjak na Medvednici, nedaleko Zagreba. Nakon što ovo prvo sakupljanje službeno završi, održat će se i kratki planinarski izlet u organizaciji PD-a Izletnik, koji započinje sakupljanjem planinara i svih zainteresiranih ispred M.J.Zagorke u 9 sati ujutro 23.3. 

Svaki polaznik izleta će sa sobom ponijeti nekoliko sakupljenih knjiga te i na taj način doprinijeti projektu. 

"Natura obscura" naziv je koji se poigrava semantikom pojma camere obscure. 

"Obscura kao nešto tamno i mračno, kroz čiju pukotinu ulaze samo one zrake svjetlosti koje padaju pod točno određenim kutem, kako bi u toj tami projicirale obrnutu sliku objekta u svom svojem sjaju. Kao što mračna kutija postaje oslikana, tako i često mračna priroda kojom se kreću planinari zauzvrat za trud i iskazano joj poštovanje daruje spokoj u svom pejzažu. Knjiga je u tom kontekstu svjetlosna zraka koja prodire kroz pukotinu u nama kako bi nas, doslovno, obasjala svim onim što unutar svojih korica skriva. Knjiga na planini sinergija je onog najboljeg stvorenog od čovjeka i prirode", stoji u službenom opisu projekta na stranicama Knjižnica grada Zagreba. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju