Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usvojene izmjene zakona

Povećana najviša dob za ulazak u vojnu službu, a Oružane snage dobile još jedan naziv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je usvojio konačne prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

U MORH-u tvrde kako je temeljni cilj zakona povećanje funkcionalnosti i spremnosti Hrvatske vojske te podizanje standarda i materijalnih prava, uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Vojska nakon natezanja Pao je dogovor između Pantovčaka i Banskih dvora: Zna se tko će biti novi šef vojske

"Novim izmjenama i dopunama Zakona o obrani dodatno se uređuje definiranje pojmova te će se za Oružane snage Republike Hrvatske koristiti i naziv Hrvatska vojska, a naziv Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana promijenit će se u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Izmjene i dopune Zakona o obrani uključuju i jasnije utvrđivanje prava i obveza pričuvnog sastava, što će omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga i na taj način osigurati veću operativnost u provedbi zadaća koje proizlaze iz obveza utvrđenim Zakonom i strateškim dokumentima", poručuju iz MORH-a.

Izmjene Zakona o obrani uključuju i  mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, unaprjeđivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane, uporabu i korištenje OS RH...

Pomaknuta je najviša dob za različite oblike prijema u vojnu službu pa će dobna granica biti ujednačena na 30 godina (postojeća granica je za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike 29 godina, za dočasnike 29 godina, za časnike 30 godina) s ciljem povećanja broja kandidata.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene