Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zastupnici otišli na godišnji

Grbin opleo po Predsjednici: "Prvo se osramotila u Argentini, a onda je ugrozila položaj Hrvatske"

Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr)
Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Sabor je u petak većinom glasova izmijenio svoj Poslovnik, čime je konačno stavljena 'točka na i' jednomjesečnom prepucavanju vladajućih i oporbe o toj temi započetoj još početkom ožujka cjelonoćnom maratonskom saborskom raspravom.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

11:25 Završena je 7. sjednica Sabora. 8. sjednica sabora počinje 11. travnja

11:13 SDP i Klub nacionalnih manjina opet su zatražili stanke.

10:31 Nakon stanki zastupnici su krenuli s glasanjem. Usvojene su izmjene poslovnika te izmjene Zakona o obrani i o službi u Oružanim snagama.

10:30 Ivan Lovrinović (nezavisni) zatražio je od predsjednika Sabora da se kratko obrati, ali Jandroković mu je taj zahtjev odbio.

"Takva mogućnost nije propisana", odgovorio mu je Jandroković.

10:27 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako se zahtjevima za stanke ne doprinosi raspravu. Odgovorio je i SDP-ovom Peđi Grbinu.

"Ja bih pitao koji je SDP pravi, istinski? Ovaj koji proziva predsjednicu što je pozvala Putina u Hrvatsku ili onaj od prije 13 dana koji je na svoju konvenciju pozvao ruskog veleposlanika Anvara Azimova?" ,kazao je Bačić

10:23 Miro Bulj (Most) zaradio je opomenu nakon što je zatražio povredu poslovnika govorivši kako je sramota kako se zbog Istanbulske nekim HDZ-ovcima prijeti ekskomunikacijom iz stranke.

10:21 Nakon izlaganja Pupovca, Ivan Ćelić (HDZ) počeo je dobacivati iz kluba na što ga je Gordan Jandroković upozorio

"Kakvo je ovo ponašanje, smirite se kolega Ćelić", kazao je Jandroković.

10:15 Milorad Pupovac (SDSS) kazao je kako se nad određenim zastupnicima vrše pritisci te primaju prijetnje i upozorenja zbog svojih oprijedeljenja oko Istanbulske konvencije.

10:05 Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako je ovo možda zadnja prilika da se stanka odradi petkom ujutro. Potom se osvrnula na situaciju u Agrokoru.

"Kud ide priča s Agrokorom. Radimo li neki drugi ili treći Agrokor? Što će biti s mogućim tužbama i kad se svijetla ugase zna se tko će platiti. Došlo je vrijeme da opet napravimo tematsku sjednicu te da premijer i potpredsjednica Vlade objasne što se napravilo s Agrokorom. Premijer je jučer pokazao odlučnost oko Istanbulske, a to treba raditi i sada", kazala je Mrak-Taritaš.

9:50 Peđa Grbin (SDP) osvrnuo se na poziv Predsjednice Grabar-Kitarović da Putin posjeti Hrvatsku.

"Premijer nije znao da je Predsjednica pozvala Putina, on to s njom nije dogovoreno. To je izjavio nakon što je na europskom vijeću 28 šefova država uključujući i Hrvatsku jednoglasnosno utvrdilo da je Rusija odgovorna za napad nervnim otpadom u Velikoj Britaniji. Predsjednica je osramotila sebe izjavama u Argentini, a nakon toga je dobila priliku još jednom osramtoiti se i ugroziti položaj RH. Ne možemo sa dva dijametralno suprotna glasa govoriti u vanjskoj politici. Mislim da je došlo vrijeme da se zapitamo treba li Republici Hrvatskoj ovakav dualizam", kazao je Grbin.

9:35 Zastupnici su i danas rad započeli sa zahtjevima za stanke. Zatražilo ih je čak 8 klubova zastupnika, a govorit će o aktualnoj političkoj situaciji, problemima ovršenih i blokiranih, problemima u poljoprivredi.

 

Na dnevnom redu Poslovnik i Zakon o obrani

Zastupnici su u srijedu raspravljali o amandmanima na Poslovnik, ne i glasovali o njima, pa će to učiniti danas. Ipak, za očekivati je da sjednica počne uobičajenim stankama za koje će, nakon što se izglasa Poslovnik, vrijediti drugačija pravila. Prvog dana u tjednu moći će se zatražiti ujutro od 9,30 do 10,45 sati, a u ostale dane, pa dakle i petkom, između 13 i 14,15 sati.

Prema kompromisu vladajućih i SDP-a, oporba dobiva pravo uvrštavanja u dnevni red točke koje su im važne. Takva bi se točka raspravila u roku od sedam dana, ako se na dnevnom redu nalazi najmanje 60 dana, ali uz uvjet da ima potpis 30 zastupnika.

Sabor bi u petak trebao izmijeniti zakone o obrani i o službi u Oružanim snagama, čiji je cilj povećati funkcionalnost i spremnost Hrvatske vojske te podići standard i uvjete života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika.

Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama predlažu se promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti, te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Pomiče se najviša dob za različite oblike prijema u vojnu službu, pa je tako predloženo da dobna granica bude ujednačena na 30 godina (postojeća je za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike i za dočasnike 29 godina, za časnike 30 godina).

Predlaže se i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života, čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na četiri, pet i šest godina). Za trajanja zadnjeg ugovora, a ne samo zadnje godine kao sada, vojnik može biti premješten u drugo državno tijelo u statusu službenika ili namještenika.

Za Oružane snage RH koristio bi se naziv Hrvatska vojska, dok bi se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana preimenovalo u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene