Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenosi komarac

Potvrđena prisutnost groznice Zapadnog Nila u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U kolovozu 2012. godine utvrđeno je ukupno 6 seropozitivnih konja, na 5 gospodarstava. Bolest se ne može prenijeti s konja na drugog konja, niti s konja na čovjeka. Prenosi se isključivo putem komaraca', naglašavaju stručnjaci.

'Temeljem praćenja epidemiološke situacije kao i tendencije širenja bolesti u mediteranskom pojasu, od 2011. godine u Republici Hrvatskoj se, sukladno godišnjoj Naredbi o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju, provodi program aktivnog pretraživanja s ciljem otkrivanja infekcije virusom encefalitisa zapadnog Nila u populaciji konja. Opsežno istraživanje po pitanju prisutnosti virusa encefalitisa zapadnog Nila na području Republike Hrvatske proveo je također, u 2010. godini, Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu', stoji u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede.

>> Srbija: Groznica Zapadnog nila odnijela prvu žrtvu

'U 2012. godini programom je propisano provođenje aktivnog nadzora u populaciji konja na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Istarske županije. Također je određeno da se u slučaju nalaza kliničke sumnje ili uginuća kopitara obvezno provodi i dijagnostičko ispitivanje na infekciju virusom zapadnog Nila.

U sklopu navedenog programa, u kolovozu 2012. godine utvrđeno je ukupno 6 seropozitivnih konja, na 5 gospodarstva. Navedeni nalazi dokazuju da su pozitivni kopitari bili u kontaktu s virusom, u razdoblju ne dužem od 1-2 mjeseca (sukladno OIE dijganostičkom priručniku) prije dana uzimanja uzoraka krvi, te na taj način posredno potvrđuju prisutnost virusa na području Republike Hrvatske. Svi pozitivni slučajevi utvrđeni su na području Vukovarsko – srijemske županije, najvećim dijelom na lokacijama uz obalu Dunava.

Po utvrđivanju protutijela, pojava bolesti prijavljena je Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja i Europskoj komisiji. Budući da se radi o zoonozi, Uprava veterinarstva je o pozitivnim rezultatima, odnosno potvrdi prisutnosti virusa na području Republike Hrvatske obavijestila i Službu za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo', stoji u priopćenju.

>> Groznica Zapadnog Nila stigla i u Srbiju, troje ljudi hospitalizirano

'Na pozitivnim životinjama ne poduzimaju se nikakve posebne dodatne mjere, obzirom da niti u jednom slučaju nisu utvrđeni klinički znakovi bolesti, kako u pozitivnih tako niti u ostalih kopitara na gospodarstvima, a predmetni konji ne predstavljaju izvor zaraze za ljude. Bolest se ne može prenijeti s konja na drugog konja, niti s konja na čovjeka. Prenosi se isključivo putem vektora – komaraca.

Navedeni nalazi potvrđuju prisutnost virusa na području Republike Hrvatske što, obzirom na proširenost virusa u susjednim zemljama, nije iznenađujuće niti neočekivano. Do danas na području Hrvatske nije zabilježen niti jedan klinički slučaj oboljenja kopitara od encefalitisa zapadnog Nila', kažu u resornom Ministarstvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? komarci - 2 Dosadne krvopije Zbog vijesti da se u Srbiji pojavio virus Zapadnog Nila, Slavoncima se diže kosa na glavi. Od komaraca se brane kako znaju

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene