Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još 12 na promatranju

Groznica Zapadnog Nila stigla i u Srbiju, troje ljudi hospitalizirano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod pet pacijenata u Srbiji potvrđena je groznica Zapadnog Nila, bolesti koja do sada nije registrirana u državi.

Još se 12 pacijenata nalazi na promatranju, piše Blic. U Klinici za infekcijske i tropske bolesti na bolničkom liječenju zadržano je troje ljudi, a preostala dva pacijenta puštena su na kućno liječenje.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage O nestanku malene Danke oglasila se policija, poslali su hitan apel Potraga za nestalom djevojčicom Dankom Nastavlja se potraga Dvogodišnje Danke nema već treći dan, istraga kreće u novom smjeru, susjeda: "Jedna stvar mi je sumnjiva"

'To je globalna infekcija. Virus se širi među pticama, a infekciju s ptica na čovjeka prenosi tigrasti komarac. Bolest se uglavnom prolazi bez simptoma ili s blagim simptomima sličnim gripi, dok se kod samo jednog posto zaraženih javlja teži oblik i upala moždane ovojnice', pojasnio je prof. Dragan Delić. Dodaje da ovo nije karantenska bolest jer se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Epidemiolozi kažu da groznice zapadnog Nila do sada nije bilo u Srbiji. Uglavnom se veže za podneblja s visokom temperaturom kao što su Egipat, Tunis, Turska.

>> Nakon uboda komaraca umrlo 16, a zaraženo 200-injak ljudi!

'Tigrasti komarci su se kod nas ovog ljeta razmnožili zbog velikih vrućina. Nisu svi pacijenti koji su zaraženi bili na ljetovanju van granica Srbije. Dovoljno je da jedan turist dođe s groznicom Zapadnog Nila, da ga ubode tigrasti komarac i krv koji iz njega isisa prenese na sljedećeg čovjeka kojeg ubode', pojasnio je epidemiolog Branislav Tiodorović i dodao da je ova bolest opasna, ali ne za sve.

Zaraženi pacijenti u Srbiji nemaju najteži oblik bolesti, nego srednji, koji je praćen malaksalošću i povišenom temperaturom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene