Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Laboratorijske pretrage u tijeku

Potvrđena ptičja gripa u Koprivničko-križevačkoj županiji: Farma purana stavljena pod nadzor

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je potvrđena ptičja gripa na području Koprivničko-križevačke županije te su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), objavilo je Ministarstvo poljoprivrede napominjući da su u tijeku daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi je li virus visoko ili nisko patogen.

Nađeni virus, kako se navodi, pripada podtipu H5N8, za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

"Odmah po postavljanju sumnje poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom", poručili su iz Ministarstva.

Farma je pod nadzorom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutačno se provode radnje radi utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi, kao i na području Hrvatske.

S obzirom na situaciju s ptičjom gripom u europskim zemljama i dodatne informacije, pretpostavka je da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, navedeno je u priopćenju.

Iz Ministarstva također podsjećaju da su od 1. siječnja do 18. studenoga potvrđeni slučajevi visokopatogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna predstavljanje proračuna UŽIVO Plenković i Marić predstavili rebalans proračuna, zastupnici ih počeli rešetati

Pročitajte i ovo Kafić, ilustracija Završena istraga Varaždinac pozitivan na koronu bio s medicinarima pa otišao u kafić: Policija podnijela kaznenu prijavu

Tijekom ove godine visokopatogena influenca ptica potvrđena je u divljih ptica u sedam država članica: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je 17. studenoga na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske kojom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi: onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

Iz Ministarstva također podsjećaju na obvezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja, kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene