Pojavila se ptičja gripa
Pojavila se ptičja gripa Foto: Afp

U Njemačkoj je prvi put u posljednje dvije godine zabilježen uzročnik ptičje gripe H5N8, priopćio je okrug Spree-Neisse (Špreva-Nisa) u utorak.


"Za sada nam je poznat samo jedan slučaj, a polazimo od toga da je uzročnik došao u jeku migracije ptica selica", rekla je Elke Reinking s epidemiološkog instituta Friedrich Loeffler u Potsdamu. Nadalje je priopćeno da je virus H5N8 pronađen kod jedne lisaste guske. Virus se ne prenosi na čovjeka, ali se jako brzo širi među pticama.

Vezani članci Ivan Puljiz Korona u bolnicama, a dolazi gripa - stručnjaci odgovaraju može li to naš zdravstveni sustav izdržati Cjepivo protiv gripe, ilustracija Lopovi imaju imaju novu metu: Ukradeno više od 10 tisuća doza cjepiva protiv gripe

Stručnjaci zasad ne mogu predvidjeti kojom će se brzinom i hoće li se uopće virus širiti kao prijašnjih sezona. U sezoni 2016./2017. zbog ptičje gripe ubijene su stotine tisuća životinja u njemačkim peradarskim farmama.

Vlasti u pogođenom području, uz granicu s Poljskom, preporučili su vlasnicima peradi da skrbe za to da njihove životinje ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Između ostalog, poljoprivrednicima je preporučeno da hranilišta za ptice ne drže na otvorenome kako to ne bi privuklo divlje ptice. U susjednoj Poljskoj zbog ptičje gripe već su ubijeni deseci tisuća kokoši i purica. Pretpostavlja se da je i zaražena guska stigla s istoka Europe. (Hina)