Pojavila se ptičja gripa
Pojavila se ptičja gripa Foto: Afp

U Njemačkoj je prvi put u posljednje dvije godine zabilježen uzročnik ptičje gripe H5N8, priopćio je okrug Spree-Neisse (Špreva-Nisa) u utorak.


"Za sada nam je poznat samo jedan slučaj, a polazimo od toga da je uzročnik došao u jeku migracije ptica selica", rekla je Elke Reinking s epidemiološkog instituta Friedrich Loeffler u Potsdamu. Nadalje je priopćeno da je virus H5N8 pronađen kod jedne lisaste guske. Virus se ne prenosi na čovjeka, ali se jako brzo širi među pticama.

Vezani članci Labudovi, ilustracija Potvrđena ptičja gripa, građani u strahu: ''Simptomi su respiratornog karaktera, šmrcanje, kašljucanje i povećana temperatura'' Ptičja gripa, ilustracija U Rusiji novi soj ptičje gripe prešao na ljude: Zaraženo sedam djelatnika farme

Stručnjaci zasad ne mogu predvidjeti kojom će se brzinom i hoće li se uopće virus širiti kao prijašnjih sezona. U sezoni 2016./2017. zbog ptičje gripe ubijene su stotine tisuća životinja u njemačkim peradarskim farmama.

Vlasti u pogođenom području, uz granicu s Poljskom, preporučili su vlasnicima peradi da skrbe za to da njihove životinje ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Između ostalog, poljoprivrednicima je preporučeno da hranilišta za ptice ne drže na otvorenome kako to ne bi privuklo divlje ptice. U susjednoj Poljskoj zbog ptičje gripe već su ubijeni deseci tisuća kokoši i purica. Pretpostavlja se da je i zaražena guska stigla s istoka Europe. (Hina)