U trgovačkim centrima i na tržnicama, na Badnjak su vladale velike gužve. Mnogi su čekali zadnji trenutak za obavljanje blagdanske kupnje. Blagajne su radile punom parom, a kupovalo se kao da sutra ne postoji.

Galerija


Mario iz Zagreba bio je u potrazi za poklonom za svoju djevojku, dok je Ivana kupovala zadnje sitnice za Božić. Darovi koje su Hrvati prošle godine stavljali pod božićno drvce najčešće su bili igračke, kozmetika, odjeća i obuća, ali i delikatese. Neki su tijekom kupnje pazili koliko će potrošiti, a neki baš i ne.

Vezani članci Potrošnja u Hrvatskoj - 1 Kao da nema koronakrize: Hrvati troše nemilice, osobna potrošnja porasla za čak pet milijardi kuna Ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) U 5 godina izdano 11 milijardi računa: Doznajte kojeg dana u tjednu Hrvati najviše troše

Matija iz Zagreba nikada ne određuje koliko će potrošiti. "Ne određujem nikada budžet. Što mislim da bi se moglo svidjeti to i kupim. Ne pretjerujem nikada", tvrdi.

Irina iz Malog Lošinja najviše će potrošiti na alkohol. "Potrošit će se sigurno, ali na piće sigurno najviše", kaže sa smiješkom.

Sve što smo potrošili evidentirano je i zabilježeno u samom mozgu fiskalizacije, u Agenciji za podršku informacijskim sustavima. U APIS, stiže svaki račun i to u stvarnom vremenu.

Marko Nenadić iz Porezne uprave otkrio je kako je u takozvanom božićnom vikendu ostvaren znatno veći promet nego u vikendu ranije. "Predbožićni vikend od 21.012. do 23.12. u odnosu na vikend ranije pokazuje znatno povećanje izdavanja računa. Zabilježen je 29 posto veći iznos po računima, a izdano je 19 posto više računa", otkriva. 

"Što se tiče Badnjaka, još nemamo podatke, ali ako usporedimo božićni tjedan ove godine s prošlom godinom onda se vidi da je povećanje računa od 9 posto, no treba pričekati konačne podatke da završi Badnjak", poručuje Nenadić.

Fiskalizacija je otkrila i potrošačke navike građana. Tako smo otkrili da se u Hrvatskoj najviše troši u srpnju i u kolovozu, a najviše se troši općenito petkom. "Rekordan petak je bio 14. kolovoz kada je zabilježeno 9,1 milijun kuna izdanih računa", rekao je Nenadić. 

Doznali smo i koliko je bilo nadzora i što su neke najčešće nepravilnosti koje su se pokazale u ovoj godini.

"Nadzor fiskalizacije vrše i porezna i carinska uprava. Prošle godine su obavili 20.000 nadzora. Otkriveno je 8.500 nepravilnosti, dok je izdano 375 zabrana obavljanja djelatnosti. Najviše nepravilnosti bilo je vezano za neizdavanje računa, iskazivanje krivih stavki na računu, neevidentiranje prometa ili nepolaganje prometa nakon isteka radnog vremena".

Svaki građanin i sam može provjeriti račune i brojke, stoga je Nenadić podsjetio na kampanju i nagradnu igru Bez računa se ne računa. Pozvao je građane da se i ovaj put aktivno uključe u borbu protiv sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije na tržištu.

A kako bi doznali jesu li oboreni rekordi u potrošnji za ove blagdane ipak ćemo morati pričekati još nekoliko dana.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Prije dvije godine Plenković je najavio otkup dionica INA-e, no od toga još ništa

Ovo su njihove priče: Nataša, Tihana i Alen mijenjaju Hrvatsku na bolje