Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 1,84 mlrd. kuna

Marić najavio najavio isplatu veledrogerijama: "Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu"

Zdravko Marić
Zdravko Marić Foto: DNEVNIK.hr
Ministar financija rekao je da će dio duga veledrogerijama biti isplaćen u petak te da je novac za državne bolnice predviđen u prijedlogu proračuna.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako će u petak biti isplaćen dio duga veledrogerijama za lijekove, koji je osiguran kroz rebalans proračuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radni sastanak Rješenje na pomolu? Ministri Beroš i Marić u utorak o sanaciji dugovanja veledrogerijama Slika nije dostupna Iznos samo raste Ministar Marić o pokrivanju duga veledrogerijama: "Povećanje doprinosa nije tema, nužna je temeljita reforma zdravstva"

"Veledrogerijama je već isplaćeno 300 milijuna kuna, a sada će biti isplaćen ostatak do iznosa od 1,84 milijarde kuna", rekao je Marić novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

"Što se tiče novca za pokriće troškova državnih bolnica (KBC-i, kliničke bolnice), te stavke su već predviđene u prijedlogu rebalansa, a što se tiče općih bolnica ideja je da napravimo raspodjelu kroz odluku Vlade i uvođenje određenih kriterija", kazao je Marić.

Problem je, kaže, da ako se ide s rokovima plaćanja, ne prepoznaju bolnice koje unatoč svim izazovima plaćaju u koliko-toliko razumnim rokovima.

Ministar financija ističe kako je cilj da se u zdravstvu ukupni rokovi plaćanja svedu u zakonske okvire, jer obveze u zdravstvu još uvijek mjesečno rastu više od 200 milijuna kuna.

Pritom obveze vezane uz veledrogerije i lijekove čine oko 50 posto ukupnog duga zdravstvenog sustava.

Ističe kako je očito da mjere koje se donose na prihodovnoj strani proračuna ne rješavaju problematiku financijske održivosti zdravstvenog sustava pa treba otvoriti i temu rashodovne strane.

"Moramo osvijestiti da zdravstvo ima svoju cijenu i da moramo definirati kakvu vrstu zaštite želimo i koliko to sve skupa košta, a istodobno učiniti sve da se racionaliziraju sustav i potrošnja", kazao je Marić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene