Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vagoni s opasnim otpadom iz bivše vukovarske tvornice tekstila u naselju 'Sajmište', stoje zaboravljeni na nekadašnjem industrijskom kolosijeku, a danas obiteljskim dvorištima i vrtovima.


Vezani članci Osnovna škola Augusta Šenoe, Zagreb VIDEO Zbog dojave o bombi evakuirane tri zagrebačke škole i vrtić: Dojavitelj uhićen i priveden Ivo Kovačić, posljednji zapovjednik obrane Borova Posljednji zapovjednik obrane Borova naselja o zločinima nakon pada Vukovara: "Niti pravde niti istine o nestalima"

Tvornica je davno propala, pruga više ne postoji, a stanari su nemoćni jer vagone iz njihovih dvorišta nitko ne može premjestiti. Eko-bomba u vlastitom dvorištu. Zbog pet napuštenih željezničkih vagona, život obitelji Ilić postao je neizdrživ. 'Ograda me neće štititi od smrada, ali barem hoće od ovih životinja koje se ovdje kote', rekao je Radoslav Ilić. Mještani punih 19 godina trpe nesnosan smrad iz napuštenih vagona. Strahuju za zdravlje jer sumnjaju da se u vagonima nalazi otrovni tvornički otpad.

'Puni su otpada, praškova, uginulih životinja, raznih materijala, ulja iz tvornice', rekao je Ilić. Vagonima je do rata dovožena sirovina za potrebe obližnje tvornice tekstila. Kada je započeo rat, vagoni su ostali u Ilićevom dvorištu i odavde se nisu pomaknuli, jer je pruga devastirana. Hrvatske željeznice vagone su prodale vukovarskoj tvrtki 'Reciklaža' koja ih je trebala ukloniti i izrezati, no sada je status quo. Vagoni odavde ne mogu jer više nema pristupnog puta, a ni pruga više ne postoji.

Mnogi zbog smrada odselili

Pruga je devastirana i s jedne i s druge strane, a sami mehanizam vagona je uništen. U ljetnim mjesecima cijelim se naseljem širi nesnosan smrad. Mještani gotovo dva desetljeća na problem upozoravaju nadležne, no bez uspjeha. 'Od moje male mirovine plaćam 70 kuna za komunalije, a što dobijem? Pogledajte u čemu živimo! Kad izađem van imam osjećaj da ću se onesvijestiti', rekla je jedna mještanka. Mnogi mještani već su se odselili iz naselja. Mnogi to namjeravaju učiniti. No, problem je što zbog opasnog 'okoliša' i cijene nekretnina drastično padaju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju