Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na semaforu poslodavaca svijetli crveno u 11 od 12 kriterija kojima mjere poslovanje. Najviše zabrinjava što pomaka nema u poticanju investicija, produktivnosti i konkurentnosti, poduzetničkoj klimi te reformi pravosuđa i tržišta rada.


Kad se poduzetnike pita kako je poslovati u Hrvatskoj, najčešći je odgovor - izazovno. Prevedeno s poslovnog rječnika to bi značilo - teško.

Vezani članci Potraga za zaposlenicima - 1 Nude 300 eura za onog tko im nađe radnika: "To je postala nemoguća misija" Ilustracija Oko 200 tisuća Hrvata boluje od rijetkih bolesti: "Za njih nema puno lijekova..."

Umjesto radeći domaći poslodavac sve više vremena provodi čitajući propise.

'Poslovati u Hrvatskoj je vrlo izazovno. Ima veze s krizom, ali ima više veze sa činjenicom da se propisi mijenjaju vrlo često, od prošle godine samo oko 300 propisa se promijenilo', rekla je Maša Smokrović, poduzetnica.

Donosimo vam popis zanimanja s kojima ćete lakše naći posao

Sva sila propisa, a malo onih koji smanjuju namete. Domaći je proizvod zbog toga nekonkurentan.

'Ono što je mene osobno, ali ne samo mene nego i mnoge, zabrinulo to je da se mi prema stavu Vlade moramo osjećati zadovoljni i sretni što nam se neće povećavati porezi, parafiskalni nameti ili druga davanja. Zapravo naša bi očekivanja trebala biti da se oni smanjuju', kazao je još jedan poduzetnik.

Izazovna su vremena i za mlade poduzetnike.

'Postoji hrpa ideja koje se stvaraju tu u Hrvatskoj. Država je napravila neke određene korake da se olakša pokretanje firme, ali i dalje postoji taj teret građenja neka veće firme u Hrvatskoj zbog nedostatka kapitala, nedostatka investicija u takve male firme', rekao je mladi poduzetnik Luka Abrus.

Oni koji su spremni ulagati prolaze kroz šumu administracije.

'Trebamo promjeniti administarciju, trebamo učinkovitost promjeniti. Poduzetnici su spremni za rad. Ja osobno sam spreman još investirati. I imam volje, načina, imam mogućnosti no državna administracija me zaustavi na svakom koraku', rekao je poduzetnik Ante Barišić.

Brodosplitu posao vrijedan 26,5 miljuna eura na zaštiti Venecije od poplava

Ne čudi stoga što na semaforu poslodavaca svijetli crveno u 11 od 12 kriterija kojima mjere poslovanje. Najviše zabrinjava što pomaka nema u poticanju investicija, produktivnosti i konkurentnosti, poduzetničkoj klimi te reformi pravosuđa i tržišta rada.

'Skor investicija pada više od BDP-a i to je možda pokazatelj, objektivni kako investicijska zajednica gleda na Hrvatsku, kako stranci gledaju kako naravno gledaju poduzetnici u Hrvatskoj', objašnjava Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Zeleno svjetlo poslodavaca Vlada je dobila samo za povećanje efikasnosti javnih poduzeća i smanjenje broja umirovljenika. Bez snažnije potpore poduzetništvu, kriza će u zemlji ostati duboka.

'I mislim da bi to jednom trebalo shvatiti - manje poduzetnika, manje zaposlenih ljudi u realnom sektoru bit će i manje novca u proračunu', dodala je Smokrović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju