Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I ona koja je bolje izbjegavati...

Donosimo vam popis zanimanja s kojima ćete lakše naći posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi mladi su nezaposleni, ali brojna mjesta su prazna jer za njih ne postoje osposobljeni radnici.

Iako je kako smo izvjestili 49 posto mladih Hrvata nezaposleno, brojna radna mjesta dugo su prazna jer ne postoje osposobljeni radnici, poput zidara ili medicinskih sestara. Donosimo vam popis zanimanja s kojima ćete lakše naći posao, ali i onih koje više ne vrijedi upisivati u školama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Radna mjesta Došlo je do promjena na listi najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj: Jedan podatak izaziva zabrinutost Ilustracija Velika promjena Piloti više nemaju najveću plaću u Hrvatskoj, jedno je zanimanje puno bolje plaćeno

Neki osmaši već imaju planove, a neki još odlučuju kamo poslije osnovne škole

'Namjeravao sam upisati turističku školu, zato što naša država ovisi o turizmu, i naš grad je ovako više turistički. Pa u hotelu ovako radit, možda na recepciji', kaže Maroje, osmaš iz Dubrovnika.

VIDEO Je li ovo stvarno 10 najgorih zanimanja na svijetu!?

'Opću gimanziju. Pa za sada još uvijek ne znam, ali volim učit, pa mislim da je to pravi odabir za mene', kaže osmašica Paula.

A te dileme možda razriješi i zavod za zapošljanje koji već 3. godinu osmašima daje preporuke koja zanimanja se traže.

'Konobar, kuhar, slastičar pekar itd.; neka zanimanja u građevinarstvu poput armirača, zidara itd. Ono što smo preporučili da se smanji je bio srednjoškolski profil ekonomskog tehničara', objasnio je Dasen Jasprica, pročelnik HZZ Dubrovnik.

U cijeloj Hrvatskoj nedostaje zidara, tokara i mesara, a traže se i medicinske sestre i farmaceutski tehničari. S druge strane, na dugo čekanje na zavodu za zapošljavanje najčešće su osuđeni ekonomisti, frizeri i automehaničari.

Ovih 10 zanimanja su itekako tražena 'roba' u 2014. godini!

Zavod za zapošljavanje zato po nove radnike odlazi izravno u škole. Marko i Danijela nakon ovakvih predavanja odabrali su svoju struku.

'Ja sam to zamišljala kao kreativan posao, i isto tako i je. Najviše radimo praksu, kako šišati, bojati i praviti različite frizure', pirča Danijela, učenica frizerske škole.

'Najviše crtanje, na kompjuterima ,crtaju se specifični izgledi zgrada, projektiranja, glavni i izvedbeni projekt', objašnjava Marko što uči u tehničkoj školi.

A možda baš Danijelu i Marka odmah nakon škole dočeka i pravi posao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene