Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

POSLJEDNJE PRIPREME

Pelješki most vidi se iz svemira: Pogledajte kako je izgledala gradnja

Aktualno Galerija Pripreme za otvaraje Pelješkog mosta - 2 Pripreme za otvaraje Pelješkog mosta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za otvaraje Pelješkog mosta - 7 Pripreme za otvaraje Pelješkog mosta - 7 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Fabris Ivan Fabris Foto: DNEVNIK.hr Sanja Jurišić Sanja Jurišić Foto: DNEVNIK.hr +5 Pripreme za otvaraje Pelješkog mosta - 5 Galerija 1/10 >>
U tijeku su posljednje pripreme za svečanost otvorenja Pelješkog mosta.

Ušminkava se Pelješki most za sutrašnje svečano otvaranje. Uređuju se pristupne ceste u duljini od 25 kilometara, a treba dovršiti još 7 kilometara. Na jugu Hrvatske sutra se očekuje i do 40 tisuća ljudi.

Kako bi sve bilo spremno, cijeli dan u punom su jeku završne pripreme. U Komarni i Brijesti dižu se bine i šatori, a u okolnim mjestima pripremaju se fešte. Na ceremoniji otvaranja, koju režira Krešimir Dolenčić, sudjeluje više stotina ljudi.

"Puno toga radi se u zadnji dan, moramo funkcionirati kao vojska, od sekunde do sekunde", kaže Dolenčić. "Hrvatska čeka ovo kao nešto veliko i dočekala je. Tko nije odavde ne može razumjeti. Ljudima je to kao da su se rodili", dodaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik u Rijeci Milanović opleo po Plenkoviću, kometirao i Pelješki most: "Ovo ima elemente zla. Kod njega je sve u funkciji PR-a"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DUGOOČEKIVAN DAN Detalji velike proslave otvorenja Pelješkog mosta: ''Bit će to spektakl na kopnu i na moru''

Nenad, branitelj iz Varaždina koji je stigao posebno na otvaranje mosta, kaže "To je velika stvar, povijesna stvar koju smo čekali jako dugo. Potvrdili smo to tako što smo krenuli od samog Vukovara, grada heroja, da dođemo ovdje na taj dan".

Građani od novog mosta očekuju rasterećenje u prometu, veću povezanost koja će se osjetiti i u turizmu i na svakodnevnom životu.

"Sada čak postoji mogućnost i da se organizira prijevoz pa da djeca idu u srednju školu u Metković. Sada idu u Dubrovnik i tamo borave u domu, a ovako bi putovali i mogli bi svaki dan biti doma", kaže mještanka Marija Lazić.

Generalnu probu svečanog otvorenja, koja se održava na velikim vrućinama, pratila je novinarka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Sulačić. Na otvorenju mosta bit će izvedena i tradicionalna "Moreška", korčulanski viteški bojni ples. 

U mjestu Brijesti, koje se nalazi odmah nakon što se izađe iz Pelješkog mosta, velika su očekivanja, javila je novinarka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Mještani su most čekali godinama, a slažu se i da će prometna povezanost omogućiti djeci da idu svaki dan u školu iz svojih kuća i da ne moraju boraviti u đačkim domovima.

U Brijesti se stanovnici bave poljoprivredom i stočarstvom i nadaju se da mjesto neće podlijeći masovnom turizmu te da u ovom mirnom malom selu neće uskoro biti "čovjek na čovjeku".

Što još očekuju mještani i kako prolaze zadnje pripreme za svečanost otvorenja Pelješkog mosta, pogledajte u videoprilogu.

Pelješki most vidi se iz svemira

Pogledajte kako je gradnja Pelješkog mosta izgledala iz svemira. Institut Oikon iz Zagreba objavio je snimku satelita Sentinel-2 na kojoj se korak po korak vidi kako je tekla gradnja jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj, od 2017. godine pa sve do dan prije službenog otvaranja mosta.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene