Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u Rijeci

Milanović opleo po Plenkoviću, kometirao i Pelješki most: "Ovo ima elemente zla. Kod njega je sve u funkciji PR-a"

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovat će na svečanom otvorenju osmog izdanja ELSA-e. Očekuje se njegov komentar na sutrašnje otvaranje Pelješkog mosta, kao i osvrt na pismo 12 stranaka okupljenih u HNS BiH oko izmjena Izbornog zakona.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovat će na svečanom otvorenju osmog izdanja ELSA (European Law Students' Association) Ljetne pravne škole na temu ''Diplomacije i prava'' na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna protiv izmjena izbornog zakona Islamska zajednica u BiH prozvala Milanovića da ponižava bosanskohercegovačke muslimane

Milanović je komentirao posjet premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. "Njegov posjet ne znači ništa. Kod njega je sve u funkciji PR-a i dojma. Apsolutno sve. Naravno da nitko od nas nije imun na to. Trudiš se ostaviti nekakav dojam. Međutim, koji je smisao ovog posjeta? Dobrodošao i ne mogu se uplitati na bilo koji način. Logično je da hrvatski premijer ide tamo", rekao je Milanović.

"Ipak se može. Mjesecima se šuti. Visoki predstavnik ipak može, kad hoće. Nažalost, tu se ipak moram složiti sa Srbima i Dodikom jer su tu upravu - nije ga izabralo Vijeće sigurnosti. Sustav tako funkcionira", komentirao je Milanović.

"To što stoji na papiru kada pogledam, prije svega koristi njemu i njegovom manipuliranju situacijom nakon izbora u BiH. Hrvatima si dao neku sirotinju. Znači ipak možemo? Što je s izborom članova predstavništva još sljedeće četiri godine? Tamo će i dalje biti biran netko tko ih ne zastupa. Tko nije dobio ni dva glasa. O tome se više ne razgovara", ističe Milanović.

"Gdje je tu gospodin Plenković? Ima li on još nešto reći o tome? Ja ovo ne smatram ničime nego jednostavno milostinjom za Hrvate", kazao je predsjednik te pozvao visokog predstavnika da ukine sve mjere njegovih prethodnika koje su donesene na štetu Hrvata.

"Pozivam ga mjesecima, a Plenković šuti. Zašto ranije nije udružio snage sa mnom? Njegove su veće ako to želi. Da izvršimo pritisak, a to možemo još uvijek. Ovo ima elemente zla jer imamo na raspolaganju moćne instrumente", zaključio je predsjednik.

O Pelješkom mostu

Projekt Pelješkog mosta, ističe Milanović, kao prvi veliki hrvatski projekt s Europskom unijom, tehnički je bio gotov do kraja 2015. godine, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ga je naslijedio kao resorni ministar.

"Butković je zaslužan. Butković je odradio dobar posao", rekao je ironično Milanović u Rijeci upitan o jučerašnjoj izjavi ministra Butkovića kako neke njegove (Milanovićeve) izjave o Pelješkom mostu nisu bile korektne.

Rekao je kako su u vrijeme dok je bio premijer okolnosti za izgradnju mosta bile katastrofalne. "Morali smo prvo odustati od lažnog projekta mosta, bez novaca, sa ugovorima koje je HDZ-ova vlada sklopila s hrvatskim izvođačima, koji od sredine 2010. prestaju raditi na gradilištu jer ih nitko ne plaća", rekao je i upitao zašto se time nije bavilo Državno odvjetništvo.

Pola godine nakon raskidanja svih ugovora, rekao je, prionuli su realizaciji mosta kao prvog velikog hrvatskog projekta sa EU koji je bio tehnički gotov do kraja 2015. "Tu dalje jedino možemo govoriti o nekakvim organizacijskim potezima Olega Butkovića koji je naslijedio taj resor. Sve je bilo gotovo", rekao je Milanović koji je sudjelovao na otvorenju ELSA Ljetne pravne škole na Pravnom fakultetu u Rijeci.

Upitan o nezadovoljstvu branitelja koji nisu pozvani na otvorenje Pelješkog mosta odgovorio kako ne zna za to. "Ne znam tko je pozvan. Vjerojatno nisu uz nogu Plenkoviću i HDZ-u i njihovi. To je jedini razlog", rekao je.

Smatra kako se branitelje treba pozvati, posebice one autentične. "Trudiš se uvijek pozvati te ljude, posebno one koji su autentični. A većima je autentična. Ima par blefera, ali većina je autentična. To su ljudi koji su doprinijeli jako puno", poručio je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene