Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

47. je dan štrajka liječnika, a hoće li dosad najduži štrajk bolničkih liječnika u Hrvatskoj još potrajati znat će se nakon sutrašnje nove runde pregovora, te izvanredne skupštine Hrvatskog liječničkog sindikata.


Zbrajaju se posljedice štrajka liječnika, koje su u nekim bolnicama rezultirale povećanjem listi čekanja za 20 do 30 posto. Iako uglavnom podržavaju zdravstvene djelatnike u borbi za njihova prava, pacijenti jedne zagrebačke bolnice podijeljeni su u odgovoru na pitanje koliko su na vlastitoj koži osjetili štrajk.

Vezani članci Kafić, ilustracija Dobre vijesti za jednu županiju: ''Više se neće produživati odluka o pooštrenim lokalnim epidemiološkim mjerama'' Slika nije dostupna Ministarstvo opovrgava da je ukinuto plaćanje dežurstava liječnicima

U vrijeme štrajka zbrinuti su svi hitni slučajevi, ističe čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić. Onima koji su međutim ostali zakinuti za zakazane preglede i druge zdravstvene usluge se ispričava te moli za razumijevanje. "Pacijente pozivam još samo malo na strpljenje ukoliko mi riješimo ovaj problem, a vjeruje da hoćemo, mi ćemo nastojati kroz dodatno naše angažiranje sve to odraditi"

>> Pregovori u Ministarstvu zdravlja: I dalje bez novog Kolektivnog ugovora

A posla će biti. "U nekim bolnicama su se liste čekanja povećale za 30-ak posto ali to je u svega šest bolnica, nismo još uvijek analizirali sve", rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić i dodao da će biti potrebno šest do devet mjeseci da bi se stanje vratilo u normalu.

A dok se čekaju službene brojke one bi na kraju mogle biti i gore. Babić ističe da su liste čekanja povećane za najmanje 30, a negdje i za 40 posto. "Zapravo sav hladni pogon koji se mogao otkazati u pravilu se otkazivao tamo gdje je štrajk i štrajk se događa diljem Hrvatske negdje s manjim negdje s većim intenzitetom", istaknuo je Babić.

S manjim intenzitetom štrajk se odvija u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice, barem tako tvrdi jedan tamo zaposleni medicinski tehničar. "Radi se sve normalno, baš sve. Doktor je odgovoran za svoje, ne daj Bože da izgubi licencu", naglasio je medicinski tehničar.

Iako je situacija različita od bolnice do bolnice, činjenica je da su brojne operacije i pregledi otkazani, te da su najveće žrtve štrajka sami pacijenti. Da je stoga vrijeme za dogovor smatra i sindikalist Babić. Sudbina štrajka znat će se nakon sutrašnje nove runde pregovora i izvanredne skupštine Hrvatskog liječničkog sindikata. "Na kojem će moji sindikalni povjerenici prst gore ili prst dolje. Ako će štrajk ići dalje, onda ćemo razmišljati i o nekim drugim modalitetima, no priželjkujem rješenje koje se zove kolektivni ugovor, kojim smo i mi zadovoljni", istaknuo je Babić. (Mediaservis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook