Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najduži štrajk

Pregovori u Ministarstvu zdravlja: I dalje bez novog Kolektivnog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završila je još jedna runda pregovora između sindikata i ministra zdravlja Rajke Ostojića, ponovno bez dogovora.

Još jedna runda pregovora između sindikalnih čelnika i ministra zdravlja Rajke Ostojića završila je bez dogovora. I dalje su sporna pitanja oko financiranja dežurstava, pripravnosti i prekovremenih sati. Prema izračunu hrvatskog liječničkog sindikata za to bi liječnici na godinu trebali dobiti oko 70 milijuna kuna neto.

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske je izjavila kako ugovor neće potpisati dok se ne dogovore oko svih uvjeta za 72.000 zdravstvenih djelatnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štrajk ide dalje Ministar Ostojić: Postignut je vidljiv pomak! Sindikalac Babić: Prijedlog je sramotan! Slika nije dostupna Nastavak pregovora u srijedu Babić: 'Tko god ima iluziju da će kupujući vrijeme oslabiti štrajk, vara se!'

>> Ostojić: Zbog štrajka su se povećale liste čekanja

Avberšek tvrdi da predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić traži da se u novom KU liječnicima vrate prava iz ništavnog kolektivnog ugovora, te ističe da ona na to neće pristati, ako ista prava ne dobiju i ostali zaposlenici u zdravstvu. Od Babićeva prijedloga, ističe, koristi bi imalo samo 5.700 liječnika koji imaju dežurstva i pripravnosti.

Avberšek upozorava i da KU ne regulira plaće određene skupine, već uvjete rada svih zaposlenika u djelatnosti. 'Kolektivni ugovor nije institut povećanja plaća. Njih povećava Vlada preko koeficijenata ili uredbom', ustvrdila je predsjednica Samostalnog sindikata te poručila liječnicima da su izabrali krivi institut ako su kroz kolektivni ugovor mislili 'nampumpati' svoje plaće.

Babić je jučer rekao da bi, po sindikalnim izračunima, liječnici za dežurstva, pripravnost i prekovremene sate trebali dobiti oko 70 milijuna kuna neto godišnje. Avberšek na to odgovara da Babić tražiti ekskluzivu za liječnike, protivno zakonu, i poručuje mu da neće pristati na ucjene štrajkom jer, kaže, 'ovako kako liječnici sada štrajkaju, tako mogu nastaviti do kraja mandata ove Vlade'. 'Ništa im se zbog toga nije oduzelo, jedini koji su na gubitku su građani', upozorava Avberšek.

Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak u 10 sati, a za ponedjeljak je najavljena i izvanredna skupština Hrvatskog liječničkog sindikata na kojoj se očekuje odluka prihvaćaju li liječnici prijedlog Ministarstva ili se štrajk, koji traje već 44 dana, nastavlja. (Hina/S.V./A.P.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene