Ove zime, kako sada stvari stoje, neće nam biti hladno, ali će nam biti jako skupo i građanima, i poduzetnicima, pa na kraju i državi, odnosno školama, bolnicama, i tako dalje. Struja i plin poskupljuju, računi su već sada puno veći nego lani. Država pak poručuje kako neće moći pomoći svima. Dnevnik Nove TV ima i pojašenjenja iz HEP-a oko cijena struje.

Galerija Poskupljenje energenata, ilustracija Struja - 2 Struja - 3 +2 Struja - 4

Paljenje svjetla u školama je već sada skupo pa Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać iz Solina kaže kako su prošle godine u ovo vrijeme dobili račun za struju u iznosu od 4500 kuna, dok je posljednji račun za ovaj mjesec, i to bez grijanja, iznosio 9500 kuna.

Poskupljenje energenata, ilustracija Struja - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Zima nosi štednje. Štedjet će se najvjerojatnije na zahodskom papiru, kopiranju i odlascima na stručne skupove. Glavobolje i strujne kalkulacije u glavama su i ugostitelja. 

Jelena Tabak, predsjednica ugostiteljskih djelatnosti HGK rekla je za Dnevnik Nove TV da se već sada šale kako će raditi carpaciio pršut i sir, odnosno sve ono što ne zahtijeva termičku obradu. Cijena struje za kućanstva do daljnjega ostaje ista, kažu u HEP-u, no ne zna se što će biti s poduzetnicima.

Poskupljenje energenata, ilustracija Struja - 2 Foto: DNEVNIK.hr

S obzirom na to da se ponude opskrbljivača kontinuirano usklađuju s kretanjima cijena na burzi (definiraju se u trenutku izrade za konkretnog kupca), ne postoji konkretno predviđanje promjene cijena za iduće razdoblje. Važno je napomenuti da se nove cijene primjenjuju samo na nove ugovore o opskrbi.

Poskupljenje energenata, ilustracija Struja - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Kupci HEP Opskrbe mogu sklopiti ugovore o opskrbi s različitim rokom trajanja, od jedne do tri godine. S obzirom na trenutno stanje na tržištu električne energije, povoljnija cijena ostvaruje se, kažu, sklapanjem ugovora na dulji rok.

Ministar Primorac: "Ne možemo svima pomoći"

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručuje da moramo naučiti racionalno koristiti energiju, dodavši da djeca sigurno ne će dobiti prehladu u školama, dok ministar financija Marko Primorac upozorava da sigurno ne će biti dovoljno sredstava da se svima pomogne. "To ljudima mora biti jasno. Dakle, mi ne možemo pomoći i svom stanovništvu i svim poduzetnicima", kazao je.

Ilustracija Njemačka uvodi brutalne mjere štednje energije: Pogledajte na koliko će se stupnjeva smjeti "grijati" nadolazeću zimu

Stednja energije u Europi - 4 Kakav plan za uštedu energije imaju europske zemlje? "To nas čini manje podložnima ucjenama"

Tržišna cijena struje je veća zbog većih cijena energenata kojima se proizvodi struja te suša, kažu u HEP-u. Energetska vrijednost dotoka vode za rad HEP-ovih hidroelektrana, u prvih sedam mjeseci 2022. bila 36,7 posto manja od planirane. Zato se većina vlastite električne energije proizvodi skupim energentima, kažu u našoj elektroprivredi.

Više o štednji struje i o tome što građani misle o tome možete pogledati u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marija Juriča.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju