Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve ide gore

Strujni udar na proračun: Dnevnik Nove TV ima pojašnjenje iz HEP-a oko cijena struje

Aktualno Galerija Struja - 2 Struja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Struja - 3 Struja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Struja - 4 Struja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Struja - 5 Struja - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Struja - 1 Galerija 1/5 >>
Ove zime, kako sada stvari stoje, neće nam biti hladno, ali će nam biti jako skupo i građanima, i poduzetnicima, pa na kraju i državi, odnosno školama, bolnicama, i tako dalje. Struja i plin poskupljuju, računi su već sada puno veći nego lani. Država pak poručuje kako neće moći pomoći svima. Dnevnik Nove TV ima i pojašenjenja iz HEP-a oko cijena struje.

Paljenje svjetla u školama je već sada skupo pa Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslav Parać iz Solina kaže kako su prošle godine u ovo vrijeme dobili račun za struju u iznosu od 4500 kuna, dok je posljednji račun za ovaj mjesec, i to bez grijanja, iznosio 9500 kuna.

Struja - 2 Struja - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Zima nosi štednje. Štedjet će se najvjerojatnije na zahodskom papiru, kopiranju i odlascima na stručne skupove. Glavobolje i strujne kalkulacije u glavama su i ugostitelja. 

Jelena Tabak, predsjednica ugostiteljskih djelatnosti HGK rekla je za Dnevnik Nove TV da se već sada šale kako će raditi carpaciio pršut i sir, odnosno sve ono što ne zahtijeva termičku obradu. Cijena struje za kućanstva do daljnjega ostaje ista, kažu u HEP-u, no ne zna se što će biti s poduzetnicima.

Struja - 2 Struja - 2 Foto: DNEVNIK.hr

S obzirom na to da se ponude opskrbljivača kontinuirano usklađuju s kretanjima cijena na burzi (definiraju se u trenutku izrade za konkretnog kupca), ne postoji konkretno predviđanje promjene cijena za iduće razdoblje. Važno je napomenuti da se nove cijene primjenjuju samo na nove ugovore o opskrbi.

Struja - 2 Struja - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Kupci HEP Opskrbe mogu sklopiti ugovore o opskrbi s različitim rokom trajanja, od jedne do tri godine. S obzirom na trenutno stanje na tržištu električne energije, povoljnija cijena ostvaruje se, kažu, sklapanjem ugovora na dulji rok.

Ministar Primorac: "Ne možemo svima pomoći"

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručuje da moramo naučiti racionalno koristiti energiju, dodavši da djeca sigurno ne će dobiti prehladu u školama, dok ministar financija Marko Primorac upozorava da sigurno ne će biti dovoljno sredstava da se svima pomogne. "To ljudima mora biti jasno. Dakle, mi ne možemo pomoći i svom stanovništvu i svim poduzetnicima", kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija nema vanjske rasvjete Njemačka uvodi brutalne mjere štednje energije: Pogledajte na koliko će se stupnjeva smjeti "grijati" nadolazeću zimu

Pročitajte i ovo Stednja energije u Europi - 4 UVOĐENJE MJERA Kakav plan za uštedu energije imaju europske zemlje? "To nas čini manje podložnima ucjenama"

Tržišna cijena struje je veća zbog većih cijena energenata kojima se proizvodi struja te suša, kažu u HEP-u. Energetska vrijednost dotoka vode za rad HEP-ovih hidroelektrana, u prvih sedam mjeseci 2022. bila 36,7 posto manja od planirane. Zato se većina vlastite električne energije proizvodi skupim energentima, kažu u našoj elektroprivredi.

Više o štednji struje i o tome što građani misle o tome možete pogledati u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marija Juriča.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene