Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na električnu energiju odlazi 30-ak posto režijskih troškova. Mnogi već sada razmišljaju kako uštedjeti.


Izolacija domova, pranje rublja, glačanje i kuhanje noću, isključivanje uređaja kada miruju - samo su neki od prijedloga. Perilica, glačalo, kuhalo, štednjak, svjetlo - sve odreda potrošači, a struja poskupljuje. 'Vidimo da nam životni standard unatoč svim štednjama i trudu pada. Zbog nekolicine beskrupuloznih i gramzivih ljudi trpi mali čovjek', rekla je Dejana Babić Hajduković iz Osijeka.

>> Čačić: Nakon poskupljenja nafte, logično je da poskupi i struja

Dejani se nije svidjelo najavljeno poskupljenje struje. Za nju ono znači još odricanja. 'Ovo poskupljenje me nije iznenadilo, ali nije me ni razveselilo kao ni većinu ljudi. Inače čekam noć i glačam kada je struja jeftinija', rekla je Dejana. U noćnoj smjeni Dejana pere i rublje. Ostale uređaje namjerava noću isključivati iz struje. Samo televizor u mirovanju na godinu potroši 50-ak kuna. Kako bi uštedjeli, mnogi građani uređaje kada ne koriste, isključuju.

Na 10-ak kućanskih uređaja može se uštedjeti 300 kuna. To je Dejanina jednomjesečna rata za struju. Kako bi još smanjila račun, Dejana je uložila u izolaciju kuće. Energenti su sve skuplji. Izolacija se isplati. 'Ja sam prije 10 godina stavio. Sa 1.000 kubika plina sam smanjio na 600', rekao je soboslikar Ivan Mastanjević. Stariji se sjećaju vremena redukcije struje. Prisilno se štedjelo, jer struje nije bilo dovoljno za sve. Sada ima struje, ali nema novca. Opet nam se sprema redukcija. Samo što o njoj ovoga puta odlučujemo sami.