Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne znaju što će

Ribari bijesni zbog poskupljenja plavog dizela: "Vezat ćemo brodove, ovo što rade više nema smisla. Mislim da se vladajući moraju jako zabrinuti"

Aktualno Galerija Kristijan Uhač, ribar Kristijan Uhač, ribar Foto: DNEVNIK.hr Darian Matešić, ribar Darian Matešić, ribar Foto: DNEVNIK.hr Siniša Pavlović, ribar Siniša Pavlović, ribar Foto: DNEVNIK.hr Poskupio je plavi dizel - 1 Poskupio je plavi dizel - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Poskupio je plavi dizel - 2 Galerija 1/9 >>
U novom valu poskupljenja goriva najviše je poskupio plavi dizel. Za gotovo 13 posto. Ribari upozoravaju - morat ćemo vezati brodove jer nam se neće isplatiti izlaziti na more.

Tone svježe ribe stigle su jutros na hrvatsku obalu. Prodana po istoj cijeni – ali ulovljena po višoj.

I to od utorka po znatno višoj cijeni. Plavi dizel poskupio je za 11 centi i sada je čak 98 centi za litru.

"Nakon one prošlogodišnje visoke cijene koja je došla na podnošljivu, na nekih pet kuna tada, ne znam koliko je to eura 0,70 – 0,80 bilo, sad opet ide prema euru, tako da eto opet poskupljuje", rekao je Kristijan Uhač, ribar.

Pročitajte i ovo Sigurna zemlja U vrhu europske sigurnosti Britansko ministarstvo upozorilo svoje građane u Hrvatskoj: "Fotografirajte taksi u kojem se vozite i javite bližnjima!"

Samo noćas potrošio je oko 500 litara plavog dizela.

"Znači za 20 dana mi nekih osam-devet tisuća litara potrošimo", poručio je Ubač i na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV, Line Dollar jesu li to velike količine odgovorio je: "Pa je. I sad ako ulovite dobro onda je podnošljivo, ako je slab mjesec i slab ulov..."

Bez goriva kažu, brod ne ide, pa kakav god ulov bio – mora se tankati.

"Prije je išlo po tri, četiri centa i tu smo se nekako izvlačili, ali sad ovo će biti dosta veliko poskupljenje, a mislim što možemo, ne možemo mi tu ništa, idemo dalje nekako ćemo, samo moramo uloviti ribu", istaknuo je Darian Matešić, ribar.

Kojoj, kažu ribari, nema smisla povećavati cijenu jer kupcima je i sada preskupa.

"Do kada će se povećavati ribi cijena? Tko će jesti tu ribu onda, ljudi si je i ovako teško priušte, a ako još ide gore to će biti još teže, za koga ćemo mi onda loviti ribu na kraju krajeva", objasnio je Siniša Pavlović, ribar.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u blizini otoka Tijata Spašeni su Prava drama blizu otoka Tijata: "Bili su u šoku. Voda je već bila do pola motora"

Iz ceha ribara pitaju – gdje je kraj poskupljenjima. Tri puta, ističe, ribar mora dobro razmisliti isplati li mu se uopće krenuti na more.

"Vezati ćemo brodove pa ća. Šta ćemo ići na biro pa ćemo živjeti na teret države. Ja sam bez teksta, ovo više ja mislim da se vladajući moraju jako dobro zabrinutu što rade jer ovo više nema smisla", zaključio je Neven Lorencin, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu.

A ni računice, napominje.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene