Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadbiskup Đuro Hranić

Poruka HBK na početku školske godine vezana uz vjeronauk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskup Đuro Hranić, uputio je poruku u povodu početka nove školske i vjeronaučne 2016./17. godine, u kojoj ističe da vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu, i izražava nadu za "dodatno snaženje župne kateheze".

U poruci nadbiskup Hranić podsjeća kako je vjeronauk ponovno uveden u hrvatske škole prije 25 godina, 1991., jer se "Crkva smatra pozvanom i dužnom upoznati sve ljude koji to žele s porukom kršćanske vjere o najdubljem smislu čovjekova života i svijeta.

Ona to svoje poslanje na poseban način ostvaruje prikladnim oblicima sustavnoga vjerskog odgoja i obrazovanja (vjeronauka) ne samo u crkvenoj (župnoj) zajednici nego i u školi."

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoka cijena Nastavnici na nogama! Ako prođe novi zakon, plaćat će kazne zbog ocjena: "Daj pet postat će svakodnevnica" Slika nije dostupna Predsjednik o vjeronauku Josipović: Ne smije se događati da se djeca koja ne idu na vjeronauk 'skiću' po dvorištu

Tako je Crkva, navodi nadbiskup Hranić, "odabirući konfesionalni model vjeronauka, na određeni način, postala i jest odvjetnica dostojanstva učenika i njihova života što je puno više od stečenih kompetencija i ispunjavanja kriterija, često zadanih izvan sustava odgoja i obrazovanja".

No, nadbiskup ističe i važnost župne zajednice kao izvornog mjesta naviještanja vjere.

"Župna je zajednica izvorno mjesto susreta s Kristom i mjesto slavljenja zajedničke kršćanske vjere. Vjeronauk u školi tako zahtijeva i upućuje na potrebu župne kateheze", dodaje u poruci.

Podsjeća da su hrvatski biskupi i 2002. godine, u dokumentu "Na svetost pozvani", ponovno istaknuli da "školski vjeronauk ne može zamijeniti i učiniti suvišnom župnu katehezu. Ta dva oblika nisu istovjetna, nego se nadopunjuju".

Danas uviđamo da vjeronauk u školi zahtijeva i župnu katehezu, kaže nadbiskup Hranić u poruci na početku školske i vjeronaučne godine, izrazivši nadu za "dodatno snaženje župne kateheze".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene