Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA VLASTITI RIZIK

Kako izgleda porod kod kuće u Hrvatskoj: "Mislim da je to još uvijek siva zona"

Aktualno Galerija Ivana Zorić Ivana Zorić Foto: DNEVNIK.hr Porod kod kuće - 4 Porod kod kuće - 4 Foto: DNEVNIK.hr Porod kod kuće - 3 Porod kod kuće - 3 Foto: DNEVNIK.hr Porod kod kuće - 2 Porod kod kuće - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Porod kod kuće - 1 Galerija 1/5 >>
Žena u Hrvatskoj ako želi može roditi kod kuće i mogu joj pomoći obitelj, prijatelji ili susjedi. Ili primalja koja krši zakon. I zato ne znamo ni je li uopće primalja. Liječnici ne preporučuju rađanje kod kuće, barem dok se zakon ne promijeni.

Žene se u drugim europskim zemljama vjerojatno uopće ne pita zašto bi željele roditi kod kuće. Pitanje je deplasirano. Imaju pravo na izbor. No u Hrvatskoj, gdje zakon ne predviđa porod kod kuće, sugovornicu smo pitali zašto je rodila kod kuće.

"Ja sam kao dijete provela dosta vremena u bolnici, imala sam zdravstvenih problema i proživjela sam dosta toga od medicinskog osoblja. To je na mene ostavilo traga i razvila sam strah od medikalizacije. Prije 4 godine kad je muž slomio nogu i kad sam ga vodila na hitnu, vratili su se ti strahovi i shvatila sam da ako dođem roditi u rodilište, mene će biti toliko strah da ne bih mogla roditi vaginalno, nego bih završila na carskom rezu, a to sam htjela izbjeći. Znam puno o porodu jer se time bavim, a znam da strah koči porod", kaže Una Pašić Gregović, edukatorica, doula i majka.

Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava pri Rodi, kaže: "Ja sam imala sreću da je sa mnom na porodu bila primalja iz inozemstva, pa mi je mogla osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu."

Pročitajte i ovo Davor Božinović OPSEŽNA ISTRAGA U TIJEKU Ministar Božinović o dojavama o bombama: "Zna se zemlja u kojoj je server s kojeg su došle poruke"

Kad već naše primalje ne mogu.

Prva privatna primaljska njegovateljica u Hrvatskoj Ivana Zorić kaže kako ne smije porađati niti ako je netko lijepo zamoli niti ako dobro plati jer to kod nas nije zakonom regulirano. Trudnoću može voditi, ali kad dođe do poroda, mora se maknuti kako ne bi izgubila licencu.

Prema statistici, 2018. kod kuće su rodile 52 žene, 2019. njih 69, 2020. godine 97, a 2021. 94 žene.

U bolnicama ne preporučuju porode kod kuće.

"Mislim da je to još uvijek siva zona", kaže Godran Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb.

Bi li kompromis možda bio odjel na kojemu bi bile primalje, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

"Možemo razmišljati da u okviru našeg nekog većeg rodilišta imamo i takav odjel, to je prihvatljivo jer imamo velik broj nerizičnih trudnoća", kaže liječnik.

Pročitajte i ovo Vaučer za režije Imaš pravo, ostvari ga Može se dobiti 500 kuna: Tko sve ima pravo na vaučere za režije

Vesna Košec, predstojnica Zavoda za perinatologiju u KBC-u Sestre milosrdnice, kaže: "Ako imamo u rađaonici rodilju koja ne želi pojačanje trudova, drip i druge zahvate, mi tome apsolutno udovoljavamo."

Ima li Ministarstvo zdravstva ubuduće namjeru udovoljavati porađanju po kućama, Dnevnik Nove TV nije saznao. Jer se na to pitanje još uvijek - porađa odgovor.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene