U Brodograđevnoj industriji Split u subotu je porinut brod za krstarenja polarnim područjima koji se gradio za krajnjeg kupca, nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions. Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita, istaknuo je da je brod simbol restrukturiranja Brodosplita i iskorak u organizacijskom i tehnološkom pogledu.

Galerija Svečanost u splitskom škveru: Porinut brod za polarna područja (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 1 Svečanost u splitskom škveru: Porinut brod za polarna područja (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 2 Svečanost u splitskom škveru: Porinut brod za polarna područja (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 3 +1 Svečanost u splitskom škveru: Porinut brod za polarna područja (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 4

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju te kompanije visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.

Vezani članci Brodogradilište Brodosplita - 4 Nova financijska injekcija za splitski škver: HBOR odobrio Brodosplitu 250 milijuna kuna kredita Mario Banožić gleda na sat VIDEO Kakav manevar ministra! Nakon pitanja novinarke Nove TV Banožić se odjednom sjetio zašto hitno mora otići

"Ovaj brod simbol je restrukturiranja Brodosplita i iskorak u organizacijskom i tehnološkom pogledu. Gradi se s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja, gdje je gotovo 80-85 posto broda već opremljeno prilikom gradnje na navozu. To rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje", rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Istaknuo je da će ovaj brod po mnogo čemu biti poseban i prepoznat kao trajna vrijednost za splitski Škver i hrvatsku brodogradnju.

Kvalitetom broda zadovoljan je i naručitelj

Brod se gradi prema novom modelu financiranja, za vlastitu flotu i u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti i prvi dan nakon primopredaje, dakle u svakom trenutku, a u obvezi je nakon 10 godina.

"Vrlo sam zadovoljan kvalitetom broda, koji je već prilično opremljen, s ugrađenim pogonom i brojnom opremom za smještaj putnika i posade. Naš tim ima odličnu suradnju s brodogradilištem, a brod će prve putnike za polarna područja primiti u lipnju iduće godine", rekao je Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions.

Porinuću su nazočili brojni predstavnici naručitelja, partneri u gradnji i financiranju, a kuma broda Novogradnje 484, Marija Strikić iz Udruge Sindrom Down Split, zaželjela je putnicima i posadi mirno more, presjekla konop sa šampanjcem i simbolično porinula brod u more.

Brod će svojim putnicima nuditi hotelske standarde

Brod za krstarenja polarnim područjima bit će prvi na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”, priopćeno je iz Brodosplita.

Brod će moći ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade. Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju