Rezultati novog istraživanja među studentima o korupciji u Hrvatskoj, koje su zajednički proveli Udruga poslodavaca, Deloitte i šest fakulteta povodom međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama su porazni.

Galerija


Većina budućih akademskih građana smatra da se korupcija nije smanjila, ne vjeruju institucijama koje bi je trebale kažnjavati, a svaki treći student doživio je neki oblik mita ili iznude.

Vezani članci Istraživanje o koronavirusu Istraživanje Dnevnika Nove TV: Vlada ima gotovo nezabilježenu potporu građana u borbi protiv epidemije koronavirusa Diplomiranje Studenti se boje da zbog stanja u svijetu neće diplomirati pa su se zabavili na svoj račun

Prije deset godina zagrebački Ekonomski fakultet tresla je afera Index zbog prodavanja ispita. Današnji studenti kažu da to na njihovu fakultetu više ne postoji. Barem koliko oni znaju.

Na pitanje novinara koliko bi mogao stajati jedan ispit na fakultetu, Lucija je odgovorila: "Nisam još čula. Sigurno po sto eura, ako ne i više. Nije kao u srednjoj školi. Svugdje se svašta može kupiti."

Istraživanje među studentima pokazalo je da 86 posto smatra kako je korupcija u državi ista ili čak veća nego prije tri godine. Glavni uzrok vide u nedjelotvornom kaznenom progonu, ali i nepoštenju ljudi.

"Izjavili su da ih se 31 posto, njih ili članova njihova kućanstva, našlo u situaciji kada je od njih zatražen određeni novac, poklon ili protuusluga. To je jako loše jer je to jednako svakom trećem kućanstvu", istaknula je Vedrana Jelušić Kašić iz Deloitte Hrvatska.

Čak 10 milijardi kuna godišnje hrvatske općine i gradovi potroše u sumnjivim poslovima javne nabave, otkrio je ekonomist Vuković. Ni nakon osam godina istraživanja iznos se ne smanjuje.

"Ljudi završavaju u zatvoru i nakon toga vrate se i pobijede na izborima. To nije jedan slučaj, to je već pet-šest takvih slučajeva. Hrvatskim glasačima očito je korupcija u jednom dijelu prihvatljiva", pojasnio je Vuk Vuković, ekonomski analitičar.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak još uvijek je jedini koji je građanima omogućio lagan uvid u svaku kunu koju grad potroši.

Više od dvije trećine studenata ima vrlo nisko i nisko povjerenje u institucije. To ne čudi jer su neke od najvećih korupcijskih afera već godinama bez presuda. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.