Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunac vodenog vala

Nema životinje koja nije bježala od poplave: Divlje svinje preskakale umjetnu branu, uništena imovina i usjevi

Aktualno Galerija Posljedice poplava - 4 Posljedice poplava - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Posljedice poplava - 3 Posljedice poplava - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Posljedice poplava - 2 Posljedice poplava - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Posljedice poplava - 1 Galerija 1/4 >>
Prošao je vrhunac vodenog vala na Dravi. Polako prolaze i opasnosti koje je nosio sa sobom.

Vodeni val, ostavio je velike štete. Poplave su uništile imovinu i usjeve, a patile su i brojne životinje.

Jutros su spas od nabujale Drave potražile su i divlje svinje i to preskačući umjetnu branu, takozvane Boks barijere u naselju Karašica. Njihovo je stanište, na lijevoj obali Drave, danima potopljeno, pa su odlučile preplivati veliku rijeku i spasiti svoje obitelji.

Gotovo da nema životinje koja nije bježala od poplave. I za njih i za ljude, stižu dobre vijesti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 sukobi u Ateni Milanović oštro o pritvaranju navijača: "Ti ljudi su zarobljeni kao da je rat, to nema veze s pravom"

"Voda se vraća evo od tog vrha, nekih 419 cm u Osijeku, sada smo na 409. Desetak centimetara se vodostaj spustio već u odnosu na maksimum", rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite

Šteta je učinjena. Potopljene su brojne vikendice i kuće. I žetvu kukuruza poljoprivrednici ne iščekuju s veseljem jer oranice i usjevi su uništeni. Riječni je promet i transport stao zbog zabrane plovidbe, a Drava je prouzročila i gospodarske štete.

Štete bi bile još i veće da je kojim slučajem Dunav bio visok i da nije mogao primiti dravsku vodu. A veliku ulogu sprječavanja poplave odigrao je, kao i uvijek – Kopački rit.

Jedna od najvećih europskih poplavnih nizina, Kopački rit, s veseljem će primiti svu vodu koju joj šalju Drava i Dunav. Prirodna je to zaštita od poplava.

"Voda ovdje znači život, voda ovdje pogoduje svoj flori, svoj fauni. Sav onaj bogati vodeni, travnjački i šumski mozaik ekosustava je sad zaista u onoj punoj snazi", rekao je ravnatelj Parka prirode Kopački rit Ivo Bašić.

Kako se Drava polako vraća u svoje korito, pogotovo u naselju Karašica koje je bilo najugroženije, mirnije se spava. Sada će taj san remetiti, neugodno zujanje komaraca. 

"S ovim visokim vodostajem zapravo je ogromna površina sjeverno od Osijeka poplavljena", rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite.

Stoga se već planira i larvicidno tretiranje komaraca, ali i sa zemlje i iz zraka.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene