Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg, mećava, led...

Hrvatsku okovali "debeli" minusi, snijeg pao i na Visu, promet otežavaju nesreće: "Situacija u Gorskom kotaru nije dobra"

Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: dnevnik.hr)
Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 22 Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 22 Foto: ?itatelj Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 14 Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 14 Foto: ?itatelj Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 15 Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 15 Foto: ?itatelj Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 16 Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 16 Foto: ?itatelj +20 Snijeg na Ivanščici (Foto: čitatelj) - 18 Galerija 1/25 >>
U novi tjedan veći dio zemlje ušao je s temperaturnim minusima, a vremenski uvjeti i dalje stvaraju brojne probleme.

 

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena Snijeg na Sljemenu VRAĆA LI SE ZIMA? FOTO Na Sljemenu pada snijeg, na Zavižanu ga ima 14 centimetara

- Snijeg je prekrio veći dio Hrvatske, što uz iznimno niske temperature dovodi do teškoća u prometu, otežava opskrbu građana, a jak vjetar znatno povećaja osjećaj hladnoće.

- Velik dio Hrvatske u ponedjeljak se probudio u "debelom" minusu. Najniža temperatura u 6 sati ujutro izmjerena je na Zavižanu, -20 stupnjeva.

- Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru te dijelu Dalmacije. HAK upozorava vozače da vožnju prilagode uvjetima na cesti.

- Idućih će dana na kopnu i dalje biti hladno, osobito sredinom tjedna, kada će se uz postupno razvedravanje temperatura još više sniziti.

U nastavku pratite razvoj situacije:

14:12 - Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta – velikih količina snijega i snježnih zapuha, olujnog vjetra i posolice otežano je odvijanje željezničkog prometa, izvijestio je HŽ. Detalje provjerite OVDJE.

Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: dnevnik.hr) Snijeg u Lici (Foto: Robert Labrović) - 4 Foto: Robert Labrovi?

13:40 - S prometnice između Ravne Gore i Starog Laza za DNEVNIK.hr javio se reporter Nove TV Marko Balen koji je izvijestio kako većina stanovnika ide pješice u kupovinu i na radna mjesta. Temperatura se na tom području spustila na -15 stupnjeva Celzijevih, a probleme stvara i jaka bura. Situacija u Gorskom kotaru nije dobra, vojska i dalje pomaže u Delnicama, postrojbe civilne zaštite na putu su za općinu Ravna gora. "Gorani više nemaju gdje sa snijegom", javlja Balen.

U školi u Ravnoj Gori niti u utorak neće biti nastave.

13:22 - Jutros je prema podacima DHMZ-a najviše snijega zabilježeno na Zavižanu, 230 cm, u Delnicama 162 cm, u Crnom Lugu na Risnjaku 125 cm, na Plitvičkim jezerima 118 cm, te na Medvednici 100 cm. Snijeg pada u većem dijelu Hrvatske, u unutrašnjosti, u Istri, na Kvarneru, u Dalmaciji uključujući i neke otoke te na krajnjem jugu Hrvatske.

13:18 Niske temperature i jaka bura zaledili su rivu u Bakru

12:36 - U Delnicama, u kojima se temperatura spustila na -14 stupnjeva, i dalje pomaže vojska. Kako javlja reporter Nove TV Marko Balen mećava je na sve strane. Na staroj cesti Rijeka-Zagreb sudarili su se autobus i kamion.

"Zbog teške prometne nesreće za sav su promet zatvorene državne ceste DC3 Delnice-Rijeka i DC501 Oštrovica-Gornje Jelenje, a s obzirom na nastalu situaciju između unutrašnjosti i Rijeke te obrnuto mogu voziti samo osobna vozila (autocestom A6 Rijeka-Zagreb). Vozačima autobusa i dostavnih vozila savjetujemo da koriste odmorišta prije čvora Vrbovsko ukoliko voze u smjeru Rijeke, u smjeru unutrašnjosti odmorišta u zoni grada Rijeke"; izvijestio je HAK.

12:32 - Snijeg je zabijelio i Komižu na otoku Visu. Pao je i na Hvaru i Palagruži.

12:19 - Snijeg je počeo padati i u Splitu, ali zasad se ne zadržava na tlu. U Splitu je u podne izmjereno -1.8 stupnjeva Celzijevih.

11:37 - S obzirom na najavljeni dolazak hladnog vala i značajni pad temperatura, Gradska toplana u Karlovcu uvela je 24-satni režim grijanja radi kvalitetnijeg održavanja optimalne temperature stambenih i poslovnih prostora.

Rečeno je to u ponedjeljak na sastanku Stožera civilne zaštite, kojem su prisustvovali i gradonačelnik Damir Mandić sa svojim zamjenicima Anrejom Navijalić i Ivanom Mrzljakom, kao predsjednikom Stožera.

Bez obzira na velike količine snijega i niske temperature zaključeno je kako nema potrebe otkazivati održavanje nastave u školama, a posebnu pažnju Stožer posvećuje aktivnostima Skloništa za beskućnike.

Naglašeno je i da prilazi svim zdravstvenim ustanovama moraju biti očišćeni te posipani solju i pijeskom.

S obzirom na velike količine snijega na širem području Karlovačke i susjednih joj županija, Stožer je definirao i pripremne radnje za slučaj poplava koje može prouzročiti naglo zatopljenje i topljenje snijega. U tom smislu, obići će se svi potencijalno ugroženi mjesni odbori te pripremiti vreće pijeska za zečje nasipe.

11:03 - U Tisnom se zbog hladnoće i jake bure more zaledilo u uvali Ivinje. Morska voda u sebi ima rastopljene soli i zato je gušća od slatke vode te se ledi na stupanj ili dva ispod nule.

Snijeg je prekrio općinu Unešić i okolne zaseoke u Šibensko-kninskoj županiji, a u Šibeniku se ispred crkve Gospe van grada, zbog iznimno niskih temperatura, smrzla fontana.

Riječane su pak, jutros, zbog jake bure i hladnoće dočekali zatvoreni štandovi na tržnici.

10:52 - Ekipe i volonteri Crvenog križa u Gospiću, gdje je u ponedjeljak ujutro izmjereno minus 12 stupnjeva Cezlijusa, a jak vjetar dodatno povećava osjećaj hladonoće, u sklopu Programa pomoći osobama u potrebi u lokalnoj zajednici obilaze staračka i domaćinstva s nemoćnim osobama.

Jutros su iz Gospića krenuli timovi Crvenog križa i volonteri u sela i zaselke na području Medka i Mogoića.

Njima se dostavljaju lijekovi i najpotrebnije namirnice, a volonteri im pripreme dovoljne količine drva za ogrjev za tri do pet dana, rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić.

Programom je obuhvaćeno 70 do 80 samačkih domaćinstava, a takve se aktivnosti kontinuirano provode i na drugim područjima.

U probijanje visokih snježnih nanosa i čiščenje zatrpanih lokalnih cesta uključili su se i pripadnici Hrvatske vojske, koji su se probili do kuće 92-godišnje starice Matije Lisac pod samim Velebitom, u Krčima kod Brušana.

U Službi 112 u Gospiću bilo je dojava o teškoćama u prometu, osobito do udaljenijih sela, ali dojava o eventualnoj ugroženosti i stradanju nije bilo.

10:01 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je novo upozorenje zbog hladnoće koja može utjecati na zdravlje. Upozorenje je izdano za 6 gradova, a detalje pročitajte OVDJE.

9:22 Na području Gorskog kotara od 10 osnovnih škola plus jedna glazbena neće raditi OŠ Delnice i njezina područna škola Crni Lug. Neće raditi ni glazbena škola, osnovne škole u Ravnoj Gori, Fužinama i Mrkoplju i srednja u Delnicama.

Bura je u jačanju, postoji mogućnost zatvaranja autoceste A6 za sva vozila, prema sadašnjim informacijama.

Vojska je i dalje na području Delnica.

HAC i Županijske ceste pokušavaju osmisliti način kako osigurati prolazak kamiona starom cestom Rijeka – Zagreb između Kikovica i Delnica jer Karlovačka i Zagrebačka županija polako ostaju bez zaliha soli. Sol se naime vozi tegljačima, koji imaju zabranu prometovanja.

08:57 - Zbog prometne nezgode na autocesti A11 između čvorova Lekenik i Buševec (na 25. kilometru), vozi se jednim trakom usporeno, izvijestio je HAK koji javlja i da opreznije treba voziti autocestom A3 Bregana – Lipovac kod odmorišta Ježevo (na 54. km) u smjeru Zagreba, zbog predmeta na kolniku.

Hrvatska se probudila u debelom minusu

U ponedjeljak ujutro dočekali su nas "debeli" minusi. U 6 sati u Zagrebu je tako izmjereno -9,8 stupnjeva Celzijevih. Mještani Varaždina, Križevaca i Otočca probudili su se na -11 stupnjeva. Na Plitvičkim jezerima izmjereno je -13,1 stupnjeva. 

I dok se većina Hrvatske probudila u minusu, neki su novi tjedan ipak započeli u plusu, pa je tako u ponedjeljak ujutro u Dubrovniku zabilježeno 1,5 stupnjeva Celzijevih, u Makarskoj 2 stupnja, a na Palagruži 4 stupnja Celzijeva.

Najniža temperatura izmjerena je na Zavižanu, minus 20 stupnjeva. U 8 sati prema podacima DHMZ-a na Zavižanu je bilo i stupanj hladnije.

Snijeg otežava vožnju

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno, izvijestio je HAK.

Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a vozače se upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, HAK upozorava sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme.

Što nas očekuje?

Vjetar je tijekom nedjelje u cijeloj zemlji pojačavao dojam hladnoće. Oborine su u kopnenim predjelima uglavnom izostale, ali zato je susnježice i snijega bilo uz obalu. U ponedjeljak će povremenog snijega biti u gotovo cijeloj zemlji te će se i dalje zbog vjetra činiti da je hladnije.

Od ponedjeljka ujutro bit će pretežno oblačno sa slabim snijegom. Vjetar će biti umjeren i jak, u gorju na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na moru će i dalje puhati bura, umjerena do jaka, ponegdje olujna, a podno Velebita i orkanska. Dvoznamenkastih minusa bit će gotovo u svim kopnenim područjima, pa čak i u unutrašnjosti Istre, a na Jadranu će biti nešto toplije.

Ponedjeljak će biti uvod u hladan tjedan

U nastavku dana u središnjoj Hrvatskoj bit će oblačno, hladno i vjetrovito te će na nekim mjestima padati snijeg. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak, a temperatura će iznositi oko minus pet.

I na istoku, u Slavoniji, bit će oblačno uz snijeg, koji će od sredine dana biti izraženiji. Uz umjeren sjeverni vjetar i ondje će, uz temperaturu od -6 do -2 stupnja, biti vrlo hladno.

U gorju će biti oblačno s povremenim snijegom, kojeg će biti i uz obalu sjevernog Jadrana, osobito na riječkom području. Puhat će jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura, a temperatura u gorju iznosit će između -12 i -8, dok će na Jadranu biti oko nule.

I u Dalmaciji će biti zimsko vrijeme. Bit će oblačno, ponegdje sa susnježicom i snijegom. Temperatura će biti oko nule, najviše do četiri stupnja, a dojam hladnoće će i ovdje pojačavati jaka, na udare i olujna bura.

Zbog niskih temperatura i jakog vjetra potrebna je dodatna opreznost

Idućih će dana na kopnu i dalje biti hladno, osobito sredinom tjedna, kada će se uz postupno razvedravanje temperatura još više sniziti. Minimalna će biti od -15 do -10, lokalno i do -20. Tijekom četvrtka doći će do novog naoblačenja. Bit će snijega, a moguće su i ledene kiše.

I na Jadranu će idućih dana ostati hladno. Jutarnja će temperatura biti u minusu, pa će biti i mraza. Utorak će bura oslabjeti, a od četvrtka će uz više oblaka biti i oborina.

Uz ovakve vremenske neprilike, DHMZ je za ponedjeljak izdao brojna upozorenja. Zbog niskih temperatura, jakog vjetra, ali i moguće poledice, potrebno je u danima koji su pred nama biti dodatno oprezan. (D.Ć./M.B./Hina)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene