Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomorci u problemu

U Remetincu glasanje za 600 zatvorenika, neki drugi svoje izborno pravo ne mogu ostvariti: "Dok nam se to ne omogući..."

Vojnici koji su na misijama ili u službi mogu glasati na izborima na posebnim biračkim mjestima. Pravo glasa imaju i zatvorenici i pomorci koji se ponekad nađu u problemu. U njihovom sindikatu predlažu rješenje.

Posebna biračka mjesta otvorena su za vojnike koji su na službi ili u mirovnim misijama. Njih više od 400 glasuje, među ostalim, na Kosovu, u Mađarskoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj. Oni koji to nisu mogli učiniti unutar vojnih baza, glasuju u hrvatskim veleposlanstvima.

Svoje biračko pravo mogu iskoristiti i zatvorenici. Primjerice, na biračkom mjestu u zagrebačkom Remetincu može glasovati 600 zatvorenika.

Pročitajte i ovo Glasači izlaze na biračka mjesta u Zagrebu - 1 Biramo 12 zastupnika Mobilizacija birača u jednom gradu: Pogledajte gdje je izlaznost na izbore bila najveća, a gdje najmanja

Glasovati mogu i pomorci. Njih oko 9000, ili na brodu ili u veleposlanstvima, ovisno pod čijom zastavom plove.

Iz Sindikata pomoraca ipak upozoravaju da je pomorcima koji su na međunarodnim brodovima teže, jer ne mogu previše dana unaprijed znati gdje će se točno nalaziti.

"Od onog trenutka dok se pomorcima ne omogući elektronsko glasovanje, pošto oni svi i jesu već u sustavu Ministarstva pomorstva, prometa i oni koji točno zna na kojem brodu se koji pomorac nalazi, vrlo jednostavno rješenje je mogućnost elektronskog glasovanja. Dok se to ne omogući mi nažalost nećemo imati situaciju u kojoj će pomorci moći ostvariti svoje građansko pravo kao hrvatski državljani", naglašava Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Sve o tijeku izbornog dana pratite ovdje

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene