Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLOBODA NEMA CIJENU

7000 ukrajinskih izbjeglica dosad ušlo u Hrvatsku: "Radi se o vrlo, vrlo traumatiziranim ljudima"

Aktualno Galerija Izbjeglice u Hrvatskoj - 2 Izbjeglice u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izbjeglice u Hrvatskoj - 4 Izbjeglice u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Izbjeglice u Hrvatskoj - 3 Izbjeglice u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Izbjeglice u Hrvatskoj - 1 Galerija 1/4 >>
Stotine tisuća izbjeglica bježi od rata i Ukrajini, a u Hrvatsku je dosad ušlo njih oko 7000. Većina ih boravi u privatnom smještaju. I dok neke europske države plaćaju obitelji koje udomljavaju izbjeglice, kod nas to nije slučaj. Detalje donosi Dnevnik Nove TV.

Sa sinom u naručju, Viktorija je prije 15 dana iz Ukrajine stigla u Slavoniju. "Ovdje se osjećam sigurno. Sviđa mi se što je grad mali, i čist. Opći dojam je super. Hrvati su spremni pomoći", rekla je.

Trenutačno je u privatnom smještaju. Jedino što joj nedostaje je njezina obitelj.

"Moja obitelj je ostala u Ukrajini jer muškarci ne prelaze granicu, već ostaju i bore se u Ukrajini. Odlučili smo spasiti život djeteta", objasnila je.

Izbjeglice koje nemaju organiziran smještaj odlaze u najbliži prihvatni centar. Trenutačno su u Hrvatskoj otvorena takva tri: u Osijeku, Varaždinu i Gospiću. I oni u privatnom smještaj moraju se javiti uredu Crvenog križa. Tako je napravila i majka troje djece iz Ukrajine koju su Marko i Mirna primili u svoj dom.

"Radi se o vrlo, vrlo traumatiziranim ljudima koji su 26 sati putovali vlakom", rekao je Marko Martinović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLIKA OBIŠLA SVIJET Dječak koji je sam prešao 1000 kilometara u bijegu od rata: "Jako sam se bojao. Želio sam plakati jer sam prvi put bio bez mame"

Pročitajte i ovo Provjereno: Usporedba obnove Češke i Hrvatske Istražila ekipa provjerenog Obnova nakon potresa kod nas i dalje stoji, Česi obnovili većinu kuća devet mjeseci nakon tornada: "Nisam imao nikakvih problema..."

I takvi iscrpljeni stigli su u Osijek. Crveni križ im je pomogao, ali, kaže Marko, na to se predugo čekalo.

"Oni su došli nama u subotu, prema informacijama na internetu. Crveni križ ne radi vikendom, a radnim danom radi do dva sata, tako da smo mi njih mogli u prihvatni centar odvest tek u ponedjeljak. U prihvatnom centru je ispalo da oni trenutno nemaju nikakve namirnice, ništa što im mogu dati", rekao je Martinović.

Paket pomoći su, kažu, dobili u idućih tjedan dana. Iz Crvenog križa tvrde da se takve stvari ne događaju.

"Ako postoji negdje mogućnost da se netko nije javio, da nije u nekakvom roku došlo, mi smo tu i neka se slobodno jave. Ono što znam iz iskustva i od ljudi s terena, ako ne bude isti dan, bude sutradan", rekla je Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa.

Pomoć nije ista za sve

Pomoć nije ista za sve izbjeglice. Onima koji ostaju u kolektivnom smještaju, Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava tri topla obroka, a oni koji su u privatnim smještajima dobivaju pakete pomoć u kojima su brašno, ulje, tjestenina i higijenske potrepštine.

"Paketi se dijele svaka dva tjedna, ali nastojimo da je to i prije. Obilazimo osobe najčešće jedna put tjedno kako bismo bili s njima u kontaktu i zadovoljili sve potrebe koje imaju", rekla je Martina Hećimović iz Crvenog križa Osijek.

Gotovo 90 posto pristiglih izbjeglica u Hrvatskoj je u privatnom smještaju. Neke europske države odlučili su financijski podržati obitelji koji prime Ukrajince u svoj dom, a u Hrvatskoj toga još nema.

"Za Hrvatsku, kao i za sve ostale europske države, ovo će biti dodatni financijski teret. Ušli smo u jednu novu epohu povijesti. Međutim, jasno je da sloboda i da ljudskost u konačnici nema cijenu", rekao je Karlo Ressler (HDZ), zastupnik u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo SAD zatvara kineski konzulat - 1 Razgovor Bidena i Jinpinga Kina odgovorila kakav će stav zauzeti oko Ukrajine: "Neki dužnosnici i dalje vrše pritisak"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stradavaju nedužni Da ti srce stane: U središtu Lavova postavljena gomila dječjih kolica, pogledajte zašto

Hrvatska je zasad osigurala 70 stanova u Osijeku i Vukovaru koji bi uskoro mogli prihvatiti 400-tinjak izbjeglica. Ukrajinci u Hrvatskoj imaju pravo na smještaj, rad, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i slobodu vjeroispovijesti.

Pri pronalasku posla pomaže im Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ne treba im dozvola za rad niti boravak jer su pod privremenom zaštitom. Samo ovaj tjedan 47 poslodavaca izrazilo je želju za zapošljavanjem Ukrajinaca, što je za njih prvi korak prema normalnom životu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene