Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljski premijer Donald Tusk obrušio se kritikama na britanskog premijera Davida Camerona.


Poručio je i da će njegova zemlja, preuzimanjem predsjedanja EU od Mađarske 1. srpnja, nastaviti intenzivan rad na proširenju Unije.

'Može li mi netko objasniti zašto bi Hrvatska patila zbog Gadafija?', rekao je u razgovoru za britanski Guardian Tusk i istaknuo kako se ne smije dozvoliti događajima iz Sjeverne Afrike da utječu na proširenje EU-a.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Turski put prema EU je obeshrabren' Slika nije dostupna Slovenija blokirala još jedno poglavlje

Tusk se posebice okomio na britanske i francuske političare, koji u doba najveće krize 'pričaju jezikom nacionalnog egotizma te državnog protekcionizma'. 'Trebali bismo vjerovati u snagu i važnost vrednota koje čine EU i u koje susjedne države mogu vjerovati i kojima se one žele pridružiti', poručio je Tusk.

Podsjetimo, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prošlog je tjedna bio u radnom posjetu Hrvatskoj i dao je svoje mišljenje o završetku pregovora Hrvatske s EU-om. 'Sve ovisi o Hrvatskoj, ne o meni i ne mogu u ovoj fazi govoriti o datumu. Ovo je finalna faza pregovora i zadržimo se na ovom trenutku, fokusirajmo se na sadržaj i Hrvatska će što je prije moguće postati 28. zemlja članica EU. I to je moja poruka građanima Hrvatske. Veselim se Hrvatskoj kao 28. zemlji članici Europske unije', poručio je Barroso tijekom ekskluzivnog intervjua za Dnevnik Nove TV.