Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Igra mačke i miša

Gadafi zauzeo dio Misrate, Sarkozy i Cameron poručuju da odmah ode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage libijskog vođe Moamera Gadafija preuzele su nadzor nad dijelom zapadnoga grada Misrate, rekao je glasnogovornik pobunjenika, a Gadafijeva vlada objavila je da je oslobodila 'ustaničko' uporište.

'Dio grada je pod nadzorom pobunjenika, a drugi dio drže snage lojalne Gadafiju', rekao je predstavnik pobunjenika koji je želio ostati neimenovan. Iako su pobunjenici zadnjih dana napredovali na istoku Libije, na zapadu je Misrata jedini grad koji još drže pobunjenici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rodno mjesto Gadafija Libijski pobunjenici ušli u Sirt, naišli na žestok otpor i povukli se Slika nije dostupna Traži se Gadafi Libija: Snage prijelaznog vijeća tvrde da su ušli u Sirt

Stanje 'jako teško'

Međunarodne organizacije zabrinute su za humanitarno stanje toga opkoljenoga grada, trećeg najvećeg u Libiji. Glasnogovornik libijske vlade izjavio je da je režim 'oslobodio Misratu' i poslijepodne organizirao ulazak stranih novinara u grad. Televizija Al Jazeera citirala je izjavu glasnogovornika pobunjenika koji je rekao da su vladine snage bombardirale grad i da su snajperisti po krovovima kuća.

>> Rusija: UN nije odobrio napade na Gadafija

>> Libija: Gadafijeve snage zaustavile pobunjenike

Crveni križ je objavio da je nekoliko humanitarnih organizacija zadnjih dana brodovima dostavljalo pomoć za Misratu i da pokušavaju od libijskih vlasti dobiti dopuštenje za veću dopremu pomoći na zapad. Stanje je 'jako teško', rekao je Simon Brooks iz Crvenog križa.

Sarkozy i Cameron: Gadafi mora odmah otići

Nicolas Sarkozy i David Cameron su u zajedničkoj izjavi objavljenoj uoči sastanka kontaktne skupine o Libiji u Londonu rekli da 'Gadafi mora odmah otići' i pozivali njegove pristaše da 'ga napuste prije nego bude prekasno'. Francuski predsjednik i britanski premijer pozivaju i libijsko Nacionalno prijelazno vijeće da 'uspostavi nacionalni politički dijalog radi organiziranja tranzicije u Libiji'.

'Na konferenciji u Londonu cijela međunarodna zajednica će imati priliku izraziti podršku libijskom narodu u borbi kojom pokušavaju svrgnuti diktaturu i stvoriti povoljnije uvjete koji će omogućiti njihovo odlučivanje o budućnosti', pišu dvojica čelnika. Oni drže da rezolucija Arapske lige naglašava da je sadašnji režim izgubio legitimnost, te da libijski čelnik Moamer Gadafi mora odmah otići.

Dodali su da 'pozivaju sve njegove pristaše da ga napuste prije nego bude prekasno, te da pozivaju sve Libijce koji drže da Gadafi vodi Libiju u katastrofu da se mobiliziraju i pridonesu procesu tranzicije'. Dvojica političara naglasila su da ustraju na uspostavi političkog dijaloga koji bi omogućio proces tranzicije, ustavne reforme i slobodne i redovne izbore. Četrdesetak zemalja će u utorak u Londonu sudjelovati na prvom sastanku kontaktne skupine, zaduženom za političko vođenje vojnih udara koji su pod zapovjedništvom NATO-a i za pripremu političke budućnosti Libije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene