Politički analitičar Mate Mijić analizirao je moguće nove odnose SAD-a i Rusije nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim izborima.


Politički analitičar Mate Mijić smatra da je Donald Trump pokazao kako bi SAD mogao krenuti putem dijaloga, a ne širenja huškačke antiruske politike. No prvo se osvrnuo na to kako je Trump zapravo uspio doći na vlast u SAD-u.

Gospodine Mijiću, što je ili tko je Trumpa doveo na vlast?

Trumpa su na vlast doveli nezadovoljni građani koji su još 2008. godine od Baracka Obame tražili da donese tu svoju promjenu koju je najavljivao, a on to nije uspio u svoja dva mandata i ljudi su tražili radikalnu promjenu. Riječ je o nekadašnjoj srednjoj klasi koja je izgubila sve u ovim globalizacijskim procesima i čija je cijena rada naglo pala te koji su ostali bez svojih domova i prihoda. Oni su sad u jednoj beznadnoj situaciji u kojoj traže i pomalo radikalna rješenja. Donalda Trumpa stvorila je i kriza političkog mainstreama. Danas su demokratska i republikanska stranka samo lice i naličje iste politike i Donald Trump je u tom njihovom gubitku identiteta proturio sebe kao lidera.

Sličnu smo mi situaciju imali i u Europi, da ne gledamo samo "preko bare". Naime, ovdje u našem okruženju vrlo je slična priča i Silvija Berlusconija koji je na razvalinama socijaldemokratske stranke i demokršćanske stranke Italije, kao medijski mogul ušao u politiku i prodao se kao novi narodni lider. To su zapravo dvije vrlo slične osobnosti. Obojica su vrlo bogati biznismeni, koji su narodu i izvan politike davali kruha i igara. Oni su bili vlasnici medija, reality showova, nogometnih klubova, golf terena i kockarnica. Dakle oni tu svoju dnevnu komunikaciju s građanima imaju već desetljećima. Iako nisu prisutni u političkom životu, vrlo su bliski građanima i iskoristili su politički trenutak krize mainstreama da sebe plasiraju u prvi plan.

Može li taj izbor pokrenuti val promjena politike u europskim državama, jačanje ekstremne desnice u Francuskoj, Italiji...?

To je naravno uvijek mogućnost, ali mislim osobno da će se dogoditi potpuno druga stvar. Naime, Donald Trump najavljuje približavanje Rusiji, relaksaciju odnosa s Rusijom, ali na način da će Zapad biti jak, da će izgraditi ponovno svoju vojsku i obavještajnu zajednicu i da će se prema Rusiji postavljati u želji za dijalogom, ali iz pozicije moći. To će na neki način oslabiti mnoge ekstremno desne opcije u Europi, koje su ili žestoko antiruske ili koriste Putinovu infrastrukturu, dakle njegovu propagandu i novac, kako bi unosili nemir u Europu. Dakle u onom trenutku kad Zapad pokaže snagu, ali i volju za dijalogom prema Rusiji, jednostavno su nepotrebni oni koji stalno huškaju svoje narode kako ih Zapad neće zaštititi, kako se moraju sami štititi protiv Rusa, kao i one koji koriste Putinovu infrastrukturu da bi širili njegovu propagandu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr