Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija u pripravnosti uoči 'čišćenja' Zagreba, klubovi pojačali osiguranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije večerašnjeg, internetom najavljenog napada dijela navijača na pripadnike supkulturnih skupina, noćni klubovi u kojima se okupljaju alternativci pojačali su osiguranja.

U gradu napetost raste nakon što su još sinoć navijači Dinama, na Trgu bana Jelačića, održali tzv. akciju "čišćenja" Zagreba. 

Pročitajte i ovo Stigli prvi BBB - 1 Kakva farsa Mogu li pristigli Boysi na derbi s Hajdukom? "Dinamo čeka da policija povuče prvi korak, a policija prikuplja informacije" Boysi dočekani bakljadom pred aerodromom Sve je jasno Treba li puštenim Boysima zabraniti pristup sportskim natjecanjima u Hrvatskoj? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Trebao je to biti miran odgovor na poziv na nasilni obračun. No, s Trga su otjerali sve novinare, te razbili kameru jednom snimatelju. 
 
Atmosfera straha za vrijeme divljanja Bad Blue Boysa vladala je zagrebačkim središtem.

Umjesto mirnih navijača, mirna je bila policija. Iako je skup bio nenajavljen, čuvari reda samo su ga promatrali, bez reakcija.

Ohrabren takvom potporom, jedan 'hrabri čistać' nasrnuo je na snimatelja, njegovi kolege prijetili su, pak, novinarima. 

Čudno ponašanje policije, pogotovo s obzirom na najavljeno povećanje ophodnji i odlučnost da se svaka naznaka nereda uništi u samom začetku. 

- U začetku ćemo spriječiti bilo kakvo protuzakonito ponašanje, bez milosti po bilo koga! Ja mislim da je Zagreb siguran grad, rekao je prije dva dana načelnik PU zagrebačke Marijan Tomurad.

No, sigurnost zagrebačkih ulica ugrožena je demonstracijom sile 300-tinjak nazovi navijača. Iako su prozvani zbog malog broja policajaca, nitko iz vrha zagrebačke policije danas nije stao pred kamere. 

Iako su se vođe navijača ogradile od širenja mržnje dijela svojih članova, nakon ovako agresivnog ponašanja teško se oteti dojmu da je autor huškačkog e-maila možda bio u skupini koja je jučer u središtu Zagreba demonstrirala silu.

Za večeras najavljenu krvavavu 'čistku' po zagrebačkim lokalima, kao osvetu za smrt 18-godišnjeg Frane Despića, vlasnici prozvanih okupljališta supkulturnjaka shvatili su ozbiljno - kako doznajemo, unajmljeni su dodatni zaštitari.

Uz jučer apatičnu i nezainteresiranu policiju, nadajmo se da će barem plaćeni zaštitari uspjeti spriječiti da se ponovi nešto slično događanjima od prošle subote.

Nema dojava o sukobima i neredima u gradu 

Zagrebačka policija za sada nije imala dojava o neredima ili sukobima u gradu, no zbog navodnih najava večerašnjeg obračuna navijača Dinama sa subkulturnim skupinama pojačala je ophodnje i obilazi mjesta na kojima se okupljaju mladi.

Utakmica između Dinama i Šibenika prošla je mirno pa nije bilo privedenih osoba, a grupiranja po gradu nisu došla u fazu da bi podlegala kaznenim ili prekršajnim prijavama, doznaje se večeras nešto poslije 23 sata u zagrebačkoj policiji.

Vezano uz navodni mail kojim se poziva navijače da se večeras zbog nedavnog ubojstva mladića u zagrebačkom parku Ribnjaku fizički obračunaju s pripadnicima subkulturnih skupina u policiji su rekli da nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

No, kažu bit će spremni za intervenciju bude li potrebno, pojačane su patrole i obilaze se mjesta gdje se okupljaju mladi.

Udruga navijača Dinama na svojim internetskim stranicama tvrdi da nije povezana s navodnim mailom kojim se poziva na nasilje i obračunavanje s ostalim subkulturnim skupinama.

Policija je potvrdila da je danas u službene prostorije doveden 18-godišnjak nad kojim se provodi obrada zbog oštećenja kamere HTV-a na Trgu bana Jelačića tijekom jučerašnjeg okupljanja Dinamovih navijača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene