Migranti, ilustracija (Foto: AFP)
Migranti, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Pripadnici policijskih agencija u Bosni i Hercegovini od početka godine do sredine kolovoza spriječili su ulazak više od 7000 ilegalnih migranata u zemlju, no unatoč tim naporima puno ih je ipak prešlo granicu.


Precizni podaci govore da je do 12. kolovoza spriječen ulazak 7650 ilegalnih migranata no tisuće su ipak uspjele ući u BiH.

Vezani članci Ilegalni migranti u Bosni i Hercegovini, ilustracija (Foto: AFP) Migranti tvrde da su iz Slovenije deportirani u Hrvatsku, a zatim u BiH Amaterski snimak kolone migranata (Foto: Dnevnik.hr) Procurila šokantna snimka: Policija BiH u kolonama vodi migrante u kamp nadomak hrvatske granice

"Među ilegalnim migrantima najveći je postotak ekonomskih migranata, a prema državljanstvima najviše je Pakistanaca, Iračana, Sirijaca, Iranaca i Afganistanaca. Evidentan je kontinuirani pritisak državljana zemalja visokog migracijskog rizika iz pravca Srbije i Crne Gore na istočni i sjeveroistočni dio granice BiH. Istodobno imamo i složeno stanje i na izlazu iz BiH, osobito na području Krajine", rekao je ravnatelj Granične policije Zoran Galić kako ga u ponedjeljak citiraju banjolučke Nezavisne novine.

Suradnju Granične policije BiH s MUP-om Hrvatske, koja se odvija na temelju sporazuma potpisanih između dviju zemalja, ocijenio je dobrom. Također je rekao kako dosadašnja istraga nije potvrdila da se na granici između BiH i Hrvatske dogodio incident kada je unutar teritorija BiH pronađeno 18 ozljeđenih migranata koji su tvrdili kako ih je hrvatska policija silom vratila u BiH i pri tom zlostavljala.

Galić je rekao da se problemi unutar BiH mogu riješiti postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i ljudstvom te kako je graničnoj policiji u BiH nužna financijska potporu za nabavku sofisticirane specijalističke opreme i potpora u ljudstvu od drugih policijskih tijela iz BiH.

Objasnio je da Graničnoj policiji trenutačno nedostaje 375 ljudi za redovite zadaće, no obavljene su procjene koje su pokazale da je za učinkovitu zaštitu granice sa Srbijom i Crnom Gorom u dužini od oko 600 kilometara nužno barem tisuću dodatnih policajaca. (Hina)