Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskoristio priliku

Veliki lov na odbjeglog krijumčara ljudima: "Bilo im je naloženo da ga vežu, ali oni su procijenili drugačije"

Domagoj Mikić
Domagoj Mikić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Bijeg iz zatvora, ilustracija - 2 Bijeg iz zatvora, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bijeg iz zatvora, ilustracija - 1 Bijeg iz zatvora, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Petar Pejo Mandić Petar Pejo Mandić Foto: DNEVNIK.hr +3 Jana Špero Galerija 1/8 >>
Zatvorenik iz zagrebačkog zatvora Remetinec, koji je jučer pobjegao iz bolnice Sestara milosrdnica, krijumčar je ljudima. Do njegovog bijega došlo je zbog propusta policije, koja i dalje traga za njim.

Subota kasno navečer. 31-godišnji zatvorenik zove pravosudne policajce i tvrdi da je progutao nepoznatu tvar. Kako liječnik u Remetincu radi do 22 sata, automatizmom ga se prevozi u KBC Sestre milosrdnice.

Pročitajte i ovo Ilustracija najmanje 5 mrtvih Strava u Engleskom kanalu: Više ljudi utopilo se pokušavajući doći iz Francuske Granični prijelaz Svilaj Pokušali ilegalno ući u Hrvatsku Policajci pretraživali kamion, a onda se oglasio uređaj za otkucaje srca: Objavljeni detalji akcije

Tamo provodi cijelu noć, a ujutro dolaze novi čuvari koji su u sustavu tek koju godinu. Zatvorenik u nekoliko navrata traži od čuvara da ga puste na toalet. Zatvorenik je prije korištenja WC-a bio vezan za ruke i noge, a tijekom korištenja WC-a pravosudni policajci nisu čuli otvaranje prozora ili slično.

"Kada su primijetili da više ne uzvraća pozive iz WC-a tada su išli ući u prostoriju. Nešto teže su se otvorila vrata i onda su tek primijetili otvoreni prozor", ustvrdila je pomoćnica ministra pravosuđa Jana Špero i priznala kako je došlo do problema u provedbi sigurnosti.

"Oni jesu bili uz zatvorenika, provjerili prostoriju, međutim nisu uzeli u obzir da postoji mogućnost bijega kroz prostoriju koja se nalazila do WC-a. Bilo je naloženo da se zatvorenik veže, oni su procjenili da i bez sredstava vezanja može otići na WC", dodala je Špero.

Zatvoreniku se izgubio svaki trag, a zagrebačka policija kreće u potragu.

Propust policijskih službenika

"Policija od tada intenzivno traga odnosno provodi sve mjere i radnje s ciljem pronalaska osobe“, kazala je Marija Goatti iz PU zagrebačke. Ekspresno u Ministarstvu pravosuđa lociraju krivce ovog bijega.

"Bijeg se dogodio zbog propusta u sigurnosti, pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti protiv dva pravosudna policajca koja su bila na osiguranju istražnog zatvorenika, obzirom da nisu primijenili sve potrebno za osiguranje", poručila je Špero novinarima u Ministarstvu pravosuđa.

S ovim se u potpunosti ne slažu u Sindikatu pravosudne policije. Smatraju da bi s mlađim kolegama trebalo dodatno raditi, a ne ih prepustiti na milost i nemilost.

Potraga policije

"Mladi dečki koji su primljeni koji nisu dovoljno i adekvatno obučeni svaki dan treba im govoriti davati primjere što se može dogoditi jer ovaj način bjegstva je onaj zastarijeli način i svi se pitamo zar je moguće da tako netko bježi", poručuje Armin Tatarević, iz Sindikata pravosudne policije.

31-godišnji bjegunac, inače državljanin Srbije stari je znanac policije. U lipnju im je bježao gotovo 100 kilometara.

"Probio je rampu na Lučkom i zabio se namjerno pri punoj brzini te naletio na dva policijska vozila koja su za cilj već prije sa zvučnim signalima i ostalim zapovijedima zaustaviti vozilo, kaže Goatti.

Treba napomenuti kako je tom prilikom u vozilu imao 30 migranata. Tko će platiti potragu i što će se dogoditi s bjeguncem ako ga uhvate,  pojašnjava bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci.

"Bijeg nije kazneno djelo ako je zatvorenik ili pritvorenik. Stegovno će odgovarati, ali posebne zatvorske kazne za to nema", kaže Mihoc.  Dakle pojeo vuk magare.

"Sklon je napadu na policijske službenike"

Voditelj Odjela krim evidencija PU zagrebačke Petar Pejo Mandić napominje kako policija intenzivno pojačava mjere za odbjeglim zatvorenikom.

"Provjeravaju se svi granični prijelazi, rade se obavijesni razgovori na terenu i prikupljaju se sva saznanja u vezi zatvorenika. Radi se o počinitelju koji je evidentiran za više kaznenih djela na području RH, koji je sklon napadu na policijske službenike kao i bijegu od policijskih službenika, ali sigurnost građana nije ugrožena", napominje. 

Ipak priznaje da potragu otežava to što bjegunac poznaje teren, odnosno poznaje istočnu stranu Hrvatske i ilegalne prijelaze sa Srbijom. Stoga postoji mogućnost da napusti RH na nekim ilegalnim prijelazima koje poznaje.

Napominje kako su sve granice pod pojačanim nadzorom i da se čeka odobrenje od Ministarstva pravosuđa da se raspiše međunarodna potraga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene