Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo unutarnjih poslova predstavit će Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, to jest internetski portal www.nestali.hr na kojem će biti svi profili nestalih osoba.


U MUP-u kažu da se nakon medijskog aktualiziranja slučajeva nestanaka pojavila zamisao da se svi profili nestalih, bez iznimaka, objedine na jednome mjestu - interaktivnome internetskom portalu na kojemu će građani 'on line' moći prijavljivati korisne podatke o bilo kojoj nestaloj osobi. To znači da zbog toga više neće morati odlaziti u policijsku postaju.

U policiji kažu da će svaku informaciju prijavljenu na portal provjeriti. Na portalu će biti objašnjena procedura i složenost metodologije traganja za nestalim osobama.

Vezani članci Ilustracija Nećak nožem napao strica, a onda je njegov sin uzeo sjekiru: 20-godišnjak se bori za život Izvlačenje automobila iz mora Poznati novi detalji pada auta u more: Pijani vozač pogrešno skrenuo, žena se utopila

Uloga medija od ključne važnosti

Iz MUP-a pozivaju obitelji i prijatelje nestalih i širu zajednicu da se aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe. Ističu i da su nestanci osoba, posebice maloljetnika i djece, posljednjih godina snažno medijski popraćeni te da je uloga medija u bržem pronalasku nestalih osoba, uz policijske mjere traganja, od ključne važnosti.

Nacionalna evidencija nestalih osoba i interaktivni portal je doprinos MUP-a u pronalasku svih nestalih osoba i nada onima koji još čekaju svoje najmilije.Od samostalnosti Hrvatske do danas nestalima se još vodi oko 2500 osoba, ali pronađenih je tijekom tih godina mnogo više, kažu u MUP-u.

Novi policijski internetski portal www.nestali.hr bit će predstavljen sutra u 16 sati u Ravnateljstvu policije. MUP je i do sada na svojoj internetskoj stranici (www.mup.hr) u rubrici potrage, podrubrici nestale osobe objavljivao fotografije i podatke o nekim nestalim osobama. Trenutačno su na tom mjestu podaci o 82 nestale osobe. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju