Obavijesti Video Pretražite Navigacija
curenje podataka

Policija osnovala radnu skupinu za SMS aferu: "Budite uvjereni, napravit ćemo sve"

Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Afera za aferom: Policija i tužiteljstvo u poslu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Skandal s gubitkom spisa potresa Državno odvjetništvo. Dok oni traže spis, policija je osnovala posebnu radnu skupinu, prije svega vezano za SMS aferu, ali i za slučaj prostitucije. U oba je došlo do curenja tajnih podataka i oba se povezuju s Milijanom Brkićem.

Policija kreće u provjeravanje vlastitih redova. Osnovana je radna skupina. "Što se tiče kompromitacije posebnih dokaznih radnji i budite uvjereni, hrvatska policija će napraviti sve što je u njenoj nadležnosti", kaže Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od Mamića do Udbe i Jovanke Ni nakon godinu dana joj se ne nazire kraj: Svi krakovi afere SMS Slika nije dostupna afera prisluškivanje Milijan Brkić novinarima: ''Nemam pojma tko je Jovanka, to vi nađite''

A u nadležnosti je i curenje informacija u aferi SMS, za što Milina kaže da i dalje rade kriminalističko istraživanje te da ćemo o svemu biti upoznati. .

Provjerava se i afera o elitnoj prostituciji te uloga Milijana Brkića u njoj. Ali i tko je policijske bilješke dostavio medijima. Pomažu tužiteljstvu u obnovi spisa. "I sada ćemo u suradnji s odvjetništvom ponovno dostaviti sve te operativne informacije koje imamo", kaže Milina.

Dok se traži spis, u DORH-u čekaju što će Općinsko državno odvjetništvo pronaći u prikupljanju dokumentacije i čija imena će naći u potpisima. A onda bi Odjel za unutarnji nadzor trebao pozvati te ljude na razgovor, ali i one izvan sustava.

Očekuje se da će pozvati i Željku Pokupec tadašnju šeficu Općinskog državnog odvjetništva. Milijan Brkić je za Dnevnik Nove TV potvrdio da ga je upravo ona ispitala. Pitanje je zašto nije tražila od suda da ispita Brkića i formalno, kao i druge svjedoke u tom slučaju.

Željka Pokupec nam odgovara da ne može komentirati slučaj, ali da će se, ako je pozovu na razgovor i odazvati.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, kaže da slučaj Milijana Brkića nema veze s HDZ-om. "To veze niti s pojedincima niti sa strankama postoji apsolutna politička volja da se sve istraži", rekao je Božinović.

Dok svi zazivaju bolje provjere, građanskog nadzora policijskog rada nema već godinama. "Sad idemo s izmjenama zakona gdje ćemo ponuditi da oni građani koji bi sudjelovali u građanskom nadzoru za to dobivaju određena primanja", kaže Božinović.

No, problem je i što nema saborskog Vijeća za građanski nadzor tajnih mjera policije.

Dok god nema građanskog nadzora iz saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost poručuju da oni mogu poduzeti direktan nadzor same policije. O tome će, kažu, odlučiti u četvrtak nakon što dobiju pisana očitovanja nadležnih tijela poput policije i državnog odvjetništva.

A trebaju se očitovati baš o posljednjim aferama koje su potresle represivni aparat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene