Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera SMS

Milijan Brkić ispitan u osječkom državnom odvjetništvu: "Dao sam iskaz, ne očekujem optužnicu"

Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr)
Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Milijan Brkić (HDZ) ispitan je u osječkom državnom odvjetništvu, a po izlasku je novinarima poručio kako ne očekuje optužnicu protiv sebe u aferi SMS.

"O konkretnom predmetu ne mogu govoriti jer je istraga tajna. Dao sam iskaz", rekao je Milijan Brkić nakon ispitivanja u osječkom državnom odvjetništvu te dodao kako ne očekuje da će državno odvjetništvo podići optužnicu protiv njega u aferi SMS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna afera prisluškivanje Milijan Brkić novinarima: ''Nemam pojma tko je Jovanka, to vi nađite'' Odvjetnik Milijana Brkića Ivo Farčić (Foto: Dnevnik.hr) ''zvuči kao science fiction'' Afera SMS se ne smiruje: ''Kako to jedan pojedinac iz Belišća može špijunirati ministra unutarnjih poslova?''

Na pitanje novinara očekuje li da će HDZ tražiti njegovu odgovornost ako do optužnice ipak dođe, Brkić odgovara da nije prorok.

"Nisam ja Nostradamus da znam što će se dogoditi", rekao je.

Novinari su ga upitali i za komentar oko slučaja ministra uprave Lovre Kuščevića, no Brkić nije htio to komentirati.

"Nisam ja lažni prorok, ne znam o čemu se radi i ne mogu dati odgovore na ta pitanja", poručio je.

"Odazvao sam se na poziv, o sadržaju nikad nisam govorio, niti smijem niti želim", rekao je Brkić po dolasku u osječki ODO i prije ispitivanja.

Brkić je na ispitivanje stigao u pratnji odvjetnika, a početak ispitivanja zakazan je za 13 sati.

Osječko tužiteljstvo otvorilo je istraživanje protiv Brkića, njegovog brata Joze te sudionika tzv. afere SMS Franje Varge i Blaža Curića zbog neovlaštenog presretanja računalnih podataka te poticanja i pomaganja u tome nedjelu.

"Postoji osnovana sumnja da su navedena kaznena djela počinjena od lipnja 2015. do 20. rujna 2018. u Belišću i Zagrebu, na štetu četiri osobe (1970., 1989. 1977. i 1988.) praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima", ističu u DORH-u.

Temeljem naloga osječke općinske državne odvjetnice određena je "tajnost cjelokupnog istraživanja u ovom kaznenom predmetu radi zaštite osobnog života oštećenice".

Milijan Brkić u travnju je ispitan u policiji u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše supruge koristeći usluge bivšeg MUP-ova informatičara Franje Varge optuženoga u aferi SMS.

Policija je to navodno otkrila tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje Uskok u aferi SMS tereti za sprječavanje dokazivanja i pomaganje u tome nedjelu.

Milijan Brkić jedan je od ključnih protagonista afere SMS, kojoj se nakon više od godinu dana ne nazire kraj. Afera je, podsjetimo, počela u lipnju 2018. godine kad je Zdravko Mamić javno pokazao SMS prepisku. Nju je dostavio i tužiteljstvu, koje je nakon toga trag doveo do bivšeg policajca Franje Varge. On je u rujnu 2018. uhićen, a potom je uhićen i kum Milijana Brkića – Blaž Curić.

Varga je optužen da je SMS-ove producirao za Zdravka Mamića, ali i za Ivicu Todorića. Curić je, sumnjaju, dojavio Vargi da su mu na tragu. No tko je iz sustava to dojavio Curiću – policija još istražuje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene