Nakon što je u ponedjeljak u 14 sati privedena osumnjičena za podmetanje požara u šibenskoj Dubravi danas su otkrivene okolnostima kriminalističkog istraživanja vezanog za izazivanje požara.

Galerija


Šibenska policija potvrdila je da je osumnjičila 53-godišnju ženu da je u subotu, 27. srpnja, na putu do posla kockama za potpalu vatre podmetnula požar na području šibenske Dubrave, pri čemu je opožareno 900 hektara površine.

"Ta je 53-godišnjakinja predana pritvorskom nadzorniku te se čeka postupanje pred pravosudnim tijelima", izvijestio je načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Osumnjičena je danas popodne dovedena u državno odvjetništvo u Šibeniku gdje se je u nazočnosti psihijatra i branitelja pokušalo ispitati, no to nije bilo moguće zbog iznesene sumnje liječnika u raspravnu sposobnost i mogućnost iznošenja obrane.

"Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku prijedlog da se protiv osumnjičenice odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", poručuju iz ODO-a Šibenik. 

Požar zapalila prije dolaska na posao

"Utvrđeno je da je osumnjičena 27. srpnja oko 13:20 u mjestu Dubrava kod Šibenika, na cesti koja vodi od zaseoka Relje-Junakovići i Južni Škugori u pravcu Grada Šibenika, s unaprijed stvorenom namjerom da požarom izazove opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega, svjesno i namjerno podmetnula požar na otvorenom prostoru.

Osumnjičena je toga dana prilikom odlaska na posao podmetnula požar s prethodno kupljenim kockama za potpalu vatre tako što je uporabom upaljača pokušala zapaliti jedno kompletno pakiranje tih kocki, pri čemu se zapalila samo trava, makija i nagorio kut kartonskog pakiranja tih kocki.

Nakon čega je osumnjičena zapalila drugo pakiranje kocki za potpalu vatre koje je izgorjelo, od nastale vatre zahvaćeni su trava, makija i stabla borova, nakon čega se je nastao požar.

Tako izazvan požar uslijed jakog južnog vjetra proširio se i zahvatio ogromnu površinu u pravcu sjevera, na koji način je ugrožena imovina većih razmjera, što je imalo za posljedicu i evakuiranje stanovništva s tog područja", rečeno je na konferenciji za novinare.

Andrej Plenković (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Plenković o podmetanju požara: "Nažalost, takve stvari se događaju. Važno je da odgovorni budu privedeni pravdi"

Privođenje osumnjičene žene za požar kod Šibenika (Video: Dnevnik.hr) Žena osumnjičena za podmetanje požara dovedena na ispitivanje: Skrivala je lice pred novinarima, prije dvije godine potpalila 7 požara

Potvrdili su da je osumnjičena od ranije poznata policiji. Za takva kaznena djela predviđena je kazna zatvora od jedne do deset godina. Očevidom je pronađen paket kocki za potpalu vatre koji nije izgorio, a kocke kojima je potpaljena vatra su, naravno, izgorjele.

Policija se u pronalasku počinitelja koristila i videonadzor, a osumnjičena je već u nedjelju bila na obradi. Brzo je postala osumnjičena jer se te kocke za potpalu vatre ne prodaju u svakoj trgovini, rečeno je.

"Pratili smo sve kamere na kojima je osumnjičena kad nam je već ušla u izbor. Te kocke za potpalu prodaju se samo u određenim dućanima, tamo smo je identificirali." Osumnjičena je uhićena na radnom mjestu.