Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacivanje loptice

Istanbulska konvencija nikako da se ratificira: Polemike traju godinama dok je žrtva u drugom planu

Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Oporba požuruje premijera i vladajuće u Saboru da se što prije na dnevni red stavi izglasavanje Istanbulske konvencije. HDZ odgovara da će se uskoro naći na dnevnom redu, no ne otkrivaju kada.

Oporba požuruje vladajuće da što prije ratificiraju Istanbulsku konvenciju. U srijedu su potpisali interpelaciju i dali premijeru rok od 30 dana da se očituje, među njima i SDP.

Pročitajte i ovo Branko Tunić Kazna od osam godina HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Zanimljivo je da se prije tri i pol godine, kada je HDZ bio oporba, požurivao SDP. Ni oni tada Konvenciju nisu ratificirali.

Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Radile su se analize koliko to košta i to uzme neko vrijeme, SDP je izgubio izbore i više nismo mogli kao vladajući pustiti u proceduru sabora prijedlog zakona o potvrđivanju ove Konvencije", govori SDP-ov Joško Klisović.

Upravo cijena obaveza iz Konvencije, potvrdila je i Vesna Pusić (GLAS) , bila je argument da se ona ne ratificira.

"Znam se taj argument koristio kada smo imali polemike unutar Vlade, kada sam osobno inzistirala da se Konvencija ratificira", govori Vesna Pusić.

Sredstva osigurana

Jer skloništa, efikasna sudska zaštita i intervencija policije koštaju. Iz Ministarstva demografije poručuju kako su sredstva u ovoj Vladi osigurana.

"Za provedbu Zakona o potvrđivanju Konvencije u 2018. osigurano je 1 490 000 kuna te isto toliko u 2019. Godini", stoji u priopćenju.

Sredstva su osigurana kroz provedbu mjera Nacionalne strategije zaštite nasilja u obitelji. Za nju je u 2018. ukupno osigurano oko 69 600 000 milijuna kuna i isto toliko za 2019.

Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Polemike oko Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Iako kažu novca imaju, HDZ-ovcima se sada ne žuri. Žurilo im se dok su bili u oporbi.

U posljednje vrijeme sve je glasnija struja koja tvrdi kako se kroz Istanbulsku konvenciju promiče takozvana rodna ideologija.

"Muškarci bi mogli birati da su po rodu žene, žene da su po rodu muškarci što predstavlja temelj rodne ideologije. Pokušava se mijenjati mentalitet", govori koordinatorica gradske inicijative "Istina o Istanbulskoj", Kristina Pavlović.

Uz brojne polemike, u drugi plan padaju žrtve. No od Konvencije nema pomoći, ako institucije ne provode Zakone. Zbog manjka povjerenja u njih žrtve često nasilje ni ne prijave.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene