Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Polančec: Pismo OMV-a proslijedit ćemo Hanfi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec potvrdio je da je Vlada dobila pismo kojim austrijski OMV iskazuje interes za sudjelovanje u daljnjoj privatizaciji Ine, te najavio da će to pismo proslijediti i HANFA-i.

"Potvrđujem da smo jučer popodne primili pismo austrijskog OMV-a u kojem OMV iskazuje zainteresiranost za nastavak privatizacije Ine, iskazuje spremnost za sudjelovanje u tom procesu, bilo kupnjom, bilo zamjenom dionica koje su u državnom portfelju, te želju da bude dalje informiran o procesu i kako će on teći", izjavio je Polančec novinarima u Banskim dvorima.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Slika nije dostupna Suđenje Polančecu Svaki ozbiljan sud na svijetu prihvatio bi premijerku za svjedoka

Kako je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) zatražila očitovanje da li je pismo OMV-a stiglo i zatražila ga na uvid, Polančec je najavio da će pismo OMV-a danas proslijediti HANFA-i.

HANFA je, dodaje, zatražila i očitovanje Fonda hrvatskih branitelja (koji ima 7 posto dionica Ine) da li je dobio pismo OMV-a ili neke druge tvrtke za dionice Ine koje ima, te i od OMV-a zatražila očitovanje oko Ine.

"U ovom trenutku HANFA je na potezu, bit ćemo u kontaktu s HANFA-om kako bi poštovali sve procedure koje proizlaze iz hrvatskih zakona", kazao je Polančec.

Pitanje nastavka privatizacije Ine aktualizirano je nedavnom potvrdom hrvatskog i mađarskog premijera Ive Sanadera i Ferenca Gyurcsanya da su, u subotu, na marginama Croatia summita 2008 u Dubrovniku, razgovarali o mogućnosti zamjene dionica Ine i mađarskog MOL-a.

Izvori iz Vlade početkom ovog tjedan objasnili su da se s MOL-om razgovara o redefiniranju dioničarskog ugovora, s obzirom da je država pala na ispod 50 posto vlasništva u Ini (ima oko 44,85 posto dionica), te da u listopadu istječe petogodišnji rok nakon kojeg će strateški partner Ine, mađarski MOL moći raspolagati dionicama Ine, a bez da o tome pita Vladu.

U tim je razgovorima, koji traju više od četiri mjeseca, kao mogućnost spomenuta i potencijalna zamjena dionica, rečeno je u ponedjeljak kada Vlada nije imala nikakvu ponudu OMV-a na stolu.

OMV je sada izrazio svoj interes i poslao pismo Vladi koje u Banskim dvorima smatraju vrlo ozbiljnim. O samom sadržaju pisma pak nisu ništa željeli reći.

Najavljuju i da nastavljaju kontakte s MOL-om, te ponavljaju da je, nakon pisma OMV-a, na potezu HANFA.

Očitovanje HANFA-e u Banskim dvorima očekuju možda sutra poslijepodne, iako smatraju da je realnije to očekivati u ponedjeljak poslijepodne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene