Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska, kao i trojica ranije ispitanih članova užeg kabineta, da na njega nitko nije vršio pritisak kada se 2009. na Vladi odlučivalo o 'preuzimanju obveza' Ministarstva regionalnog razvoja koje je kupovalo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.


Uskok tvrdi da je Sanader upravo od te transakcije dobio 17 milijuna kuna 'provizije' koje mu je Stjepan Fiolić, prema vlastitom priznanju, odnio u kutiji hrenovki.

Vezani članci Slika nije dostupna Odgođeno svjedočenje Ive Sanadera Slika nije dostupna SLUČAJ PLANINSKA 'Odluku o kupnji zgrade potpisala je Jadranka Kosor'

"Nitko nije sa mnom razgovarao, u kojem bi pravcu trebalo odlučiti, ni Sanader niti resorni ministar", kazao je Damir Polančec na zagrebačkom Županijskom sudu. Pojasnio je da je pitanje prostora za Čobankovićevo ministarstvo, koje je imalo 750 ljudi, bila tema više razgovora na kabinetu, ali i predsjedništvu HDZ-a. No, za zgradu u Planiskoj, kaže, nije znao ni kada je donesena odluka o kupnji prostorija za Čobankovićevo ministarstvo.

Odgovarajući na pitanja Uskoka Polančec je kazao da je prijedlog za kupnju Planinske na zatvorenom dijelu sjednice dala Sanaderova potpredsjednica Jadranka Kosor. No, nije se mogao sjetiti da je pritom, kako prizlazi iz službenog transkripta, kazala da je riječ o točki dnevnog reda koju je "maloprije premijer objasnio".

Sanader poslijepodne izlazi na slobodu i vraća mu se putovnica

Polančec je rekao i da je postojala mogućnost da Kosor samostalno predloži neku točku dnevnog reda, ali da ne zna je li se takvo što i dogodilo.

Ipak, ustvrdio je da njih dvoje iako oboje potpredsjednici Vlade nisu imali isti status. "Iako tada nije službeno postojao status prve potpredsjednice Vlade može se reći da je ona to bila", zaključio je Polančec.

I trojica u utorak ispitanih članova Sanaderova užeg kabineta, Ivan Šuker, Gordan Jandroković i Božo Biškupić, posvjedočili su na istom suđenju da na njih nije bilo pritisaka kada su 2009. odlučivali o prostoru za Čobankovićevo ministarstvo.

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice vlade održane 2. travnja 2009. obrana je tražila ističući da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji nekretnine u Planinskoj.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve optužbe u ovom je slučaju priznao i Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju