Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U staroj zgradi Ferimporta na zagrebačkom Trgu maršala Tita, danas je svečano potpisan Ugovor o javnim radovima na izgradnji Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, kojim će ta najstarija i najveća visokoškolska glazbena ustanova u Hrvatskoj nakon skoro 90 godina ‘podstanarstva’ dobiti svoj prostor u toj zgradi.


Ugovor je vrijedan 123 milijuna kuna, od čega su oko polovice sredstava osigurali Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa iz kredita za kapitalnu izgradnju Sveučilišta, a drugu polovicu Grad Zagreb, koji je Muzičkoj akademiji dodijelio zgradu Ferimporta na stogodišnje korištenje. Građevinski radovi trebali bi biti okončani za dvije godine. Ugovor, kojim će započeti prva faza rekonstrukcije i dogradnje stare zgrade Ferimporta, potpisali su državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš, dekan Muzičke akademije Mladen Janjanin i Zvonko Mesić, prokurist tvrtke ‘Megrad građenje’ koja je izvođač radova.

Vezani članci Policija, ilustracija - 4 Lavina potresnih svjedočanstava o seksualnom zlostavljanju ukazala na veliki problem društva. Ministar Božinović o uznemiravanju policajki: ''Sankcija mora biti'' Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti Dekanica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti: "Nažalost, imamo dva slučaja gdje se čini da se radi baš o seksualnom zlostavljanju"

Dekan Muzičke akademije Mladen Janjanin istaknuo je da se ugovorom otvara novo poglavlje u životu te muzičke institucije, ocijenivši današnje potpisivanje povijesnim činom. Rektor Bjeliš Trg maršala Tita vidi kao prostor koji postaje akademski s gotovo sve četiri strane, a gradonačelnik Bandić ocjenjuje ugovor jednim od najznačajnijih kulturnih projekata u Zagrebu i Hrvatskoj. Muzička akademija je stožerna kulturna institucija koja stoji uz bok sličnim ustanovama u okruženju, kazao je državni tajnik Fuchs izrazivši zadovoljstvo što Trg postaje mjesto u kojemu se susreću kultura i znanost. Podsjetio je da na Akademiji predaje oko 150 profesora, a studira više od 500 studenata na osam odsjeka.

Idejno rješenje za zgradu Muzičke akademije izradio je arhitekt Milan Šosterić. U novoj zgradi će na ukupno 12.000 četvornih metara biti smješteni svi odsjeci Akademije, Dekanat, knjižnica, vježbaonice, kabineti te dvije koncertne dvorane. Nova će zgrada uz dvije etaže u podrumu i prizemlju imati još sedam katova.

(Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju