Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U virtualnom svijetu

Doznajte koje su najveće opasnosti koje djeci prijete na internetu i kako se od njih obraniti

Kako se zaštititi? (Foto: Thinkstock)
Kako se zaštititi? (Foto: Thinkstock) Thinkstock
Aktualno Galerija +0 Kako se zaštititi? (Foto: Thinkstock) Galerija 1/1 >>
U video spotu učenici Zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog i stručnjaci iz područja medijske pismenosti, profesor Igor Kanižaj i Marina Knežević Barišić, kolumnistica portala medijskapismenost.hr šalju poruku o ispravnom ponašanju na internetu, ali i o svim pozitivnim mogućnostima koje mladi u virtualnom svijetu mogu koristiti.

Internet je mjesto na kojem se događaju lijepa, ali i neugodna iskustva. Brojni profesionalci ulažu napore kako bi djecu i mlade educirali o sigurnosti i ispravnim postupcima na internetu, a posebno oduševljavaju priče o onima koji znaju iskoristiti sve prednosti interneta.

Pročitajte i ovo Predstavljanje rezultata istraživanja o sigurnosti djece na internetu EU Kids Online (Foto: Marko Prpic/PIXELL) Sigurnost mladih na internetu Rezultati velikog istraživanja: "Djeca koriste internet bez prethodnih znanja i tu smo zeznuli" Slika nije dostupna U moru informacija O čemu mladi najčešće surfaju? Ovi učenici ruše sve predrasude

Dok se odvija internetska komunikacija, ne postoji fizički kontakt s publikom. To pokazuje kako je djeci i mladima teže vidjeti koliku štetu nanose drugima oko sebe. I upravo u toj činjenici, ističu stručnjaci, leži opasnost. Njihova je glavna preporuka konstantna edukacija djece i mladih, ali i roditelja.

Ovo su pojmovi s kojima bi i roditelji i djeca trebali biti upoznati:

1. Cyberbullying - nasilje putem interneta koje se najčešće odvija na društvenim mrežama

Facebook je društvena mreža na kojoj često pojavlju grupe mržnje pod nazivom: "Ako mrziš Marka iz 7.c učlani se u grupu". Takve vrste online grupa u kratkom roku postignu veliki doseg među mladima, međutim danas se brzo uklanjaju od strane administratora. Nakon brojnih medijskih osuda zbog ne reagiranja na uvredljive i nasilne sadržaje, Facebook je reagirao 2013. objavom u kojoj jasno iznosi stav o uklanjanju sadržaja koji širi mržnju.

U Hrvatskoj, 2014. godine burne reakcije javnosti izazvala je Facebook grupa u kojoj su se objavljivale fotografije maloljetnica praćene uvredljivim i vulgarnim komentarima, a grupu je pratilo nekoliko tisuća 'fanova'. Nakon brojnih prijava administratoru stranice, grupa je uklonjena. Najveća opasnost se krije u tome što prave razmjere štete koja je nanesena žrtvi, odnosno djetetu, teško možemo zbrojiti.

Prema UNICEF-ovom istraživanju iz 2010. godine čak 34 % djece u Hrvatskoj u dobi od 10 do 15 godina doživi neki oblik vršnjačkog nasilja putem novih medija 1-2 puta mjesečno ili češće.

2. Grooming - mamljenje djece radi seksualnih potreba

Ovakvi slučajevi zlostavljanja najčešće započinju prihvaćanjem zahtjeva za prijateljstvo nepoznatih osoba ili osoba s lažnim profilima. Osobe koje žele namamiti djecu prvo pokušavaju steći njihovo povjerenje. U početku lažu o godinama, odnosno predstavljaju se kao vršnjaci djeteta kojem se obraćaju. Zatim nude savjete za rješavanje njihovih problema. Slijedi faza u kojoj su puni razmijevanja, djeci pridaju pažnju, čak i šalju darove, a krajnji ishod je dogovaranje sastanka sa žrtvom. Kako bi se ovakve situacije izbjegle nužno je objasniti djeci da u online svijetu postoje ljudi s lažnim profilima koji nemaju dobre namjere. Najgori ishodi groominga su seksualna zlostavljanja, iskorištavanja i trgovine ljudima.

3. Happy slapping

Iako ova pojava u svom nazivu sadrži riječ 'sretno', u ovakvom ponašanju ne postoji ništa što bi trebalo izazivati takav osjećaj. Ovaj pojam opisuje fizički napad grupe osoba na jednu osobu dok se sve snima mobitelom ili kamerom. Cilj je dobiti što zanimljiviju i napetiju video snimku koja će u online svijetu postati viralna i pritom zabaviti brojne pratitelje.

4. Online isključivanje

Česta pojava među djecom je i isključivanje pojedinaca iz grupa ili brisanje s popisa prijatelja. Roditeljima se savjetuje da educiraju djecu i mlade o ispravnom ponašanju u virtualnom svijetu jer odbacivanje od vršnjaka, na jednak način pogađa i u virtualnom i u stvarnom svijetu.

Kako se obraniti?

Ako se dijete nađe u takvoj situaciji najbitnije je da zna kome se obratiti za pomoć, savjetuju psiholozi. Razgovor s roditeljima, učiteljima, školskim psiholozima ili osobom od povjerenja u trenucima koji mogu priuštiti dugoročnu traumu, djeci itekako pomaže. Svaki neprimjereni sadržaj na internetu djeca mogu prijaviti na aplikaciji Ministarstva unutarnjih poslova. Red Button aplikacija posebno je prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit ili neprimjeren, a moguće je prijaviti i zlostavljanje.

Svijest o boljoj zaštiti djece promiče Hrvatski Telekom kroz projekt "Šeraj pozitivu, blokiraj negativu" koji obuhvaća aktivnosti s temom povećanja razine svijesti o sigurnosti na internetu. Cilj je projekta da se prvi put u Hrvatskoj prikupe podaci uz pomoć kojih će se moći izraditi čvrsta stručna podloga za nacionalnu regulaciju ove teme. Ključan rezultat projekta bit će prvo nacionalno komparativno istraživanje razine sigurnosti djece na internetu.

Projekt "Šeraj pozitivu, blokiraj negativu" ujedinio je akademsku zajednicu, nevladin sektor i državne institucije s ciljem povećanja razine sigurnosti djece na internetu. Glavni je partner Hrvatskog Telekoma Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu. Ostali su partneri Grad Zagreb (OŠ Većeslava Holjevca), HAKOM, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu / Centar za sigurniji internet (CSI), a projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sadržaj je napravljen u produkciji "NOVA TV Content Teama" u suradnji s "Hrvatskim Telekomom" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene