Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslovna perspektiva

Pogodite koji jezik je jezik budućnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz znanje fizike i informatike, Hrvatima 'idu' i jezici! Osim europskih jezika, u Hrvatskoj je sve popularniji - kineski!

Daleka Kina godinama je snažna gospodarska sila. Druga je gospodarska velesila svijeta, najveći je svjetski izvoznik. Posjeduje 26 posto američkih obveznica te ima devizne rezerve od 3 cijela 2 bilijuna američkih dolara.

Pročitajte i ovo Ministar Zdravko Marić, Gordan Grlić Radman, Damir Krstičević i Davor Božinović Provjerili smo Kako naši ministri barataju engleskim jezikom?: "Svi ga znaju, a ustvari ga ne znaju" Rad na računalu (Foto: Dnevnik.hr) volimo učiti 78 posto Hrvata uz materinji govori još jedan jezik: Najviše se uči njemački i engleski

Hrvatska u Kinu izvozi vrlo malo, a tek su nedavno počeli pregovori oko kineskih investiranja u Hrvatsku. Možda bi se stvari promijenile na bolje kada bi naši gospodarstvenici znali kineski jezik, jer upravo se za njega govori da će postati jezikom budućnosti.

Već 10 godina Goran Babić uči kineski jezik. "Prvenstveno me privuklo kinesko pismo s vizualne strane. Zanimalo me kako se to piše, što leži iza tog strašnog, strašnog jezika", priča on. Počeci su bili teški, ali volja za učenjem bila je jača. "Počeci su bili teški, jer je trebalo svaki dan ispisivati silne količine znakova, pa ih se zaboravlja, pa su frustracije jer ste zaboravili, pa ih ne možete naći u rječniku", pojašnjava Goran.

Goran predaje kineski mladim polaznicima. Među njima je i 17-godišnji Ivan Godina. Najteže mu idu... "Znakovi! Zato što ih ja mislim 5.000. Onako, mislim da ih ima preko 5.000 da bi pročitao novine. Užas!", kaže Ivan.

No, za gospođu Ljerku Babić, učenje kineskog nije nimalo užasno. Naprotiv, ona uživa. "Nije strah uopće bio kod mene prisutan. Ono što je sad prisutno, to je izazov. Izuzetno je interesantno, pisanje je izazov. Svaki dan otkrivam nešto novo i zaista mi donosi puno zadovoljstva", priča ona. Ta umirovljena profesorica talijanskog jezika, svoj će kineski uskoro testirati. "Ja sam već uplatila i u srpnju sam u Pekingu", ističe Ljerka.

I Goran i Ljerka slažu se da je kineski jezik, jezik budućnosti. Posebice za naše gospodarstvenike. Kažu kako je Kinezima dovoljno samo pozdraviti ih na njihovom jeziku i vrata su vam otvorena.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene