Vidjeli smo kako ministar Ćorić "barata" engleskim jezikom. Pa smo odlučili provjeriti kako engleski "ide" i drugim ministrima.


Sastao se s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku i s njim razgovarao na engleskom. No na službenom dijelu ministar Damir Krstičević odabrao je govoriti hrvatski. Na pitanje zašto, nasmijao se. A tada je uskočio i Jozep Borell.

Vezani članci Sjednica Vlade - 1 Pred Hrvatskom je burna godina s puno planova. Pitanje je jesu li ostvarivi? Tomo Medved Ministar Medved o Madžarovu ispadu prema Milanoviću: "Ne vidim ja tu nekakve problematične scene"

"Kako čudno, hrvatski ministar govori na hrvatskom?!“, ubacio se Borell.

"Postavili ste dosta dobro pitanje i koliko ja znam hrvatski jezik je službeni jezik Europske unije. Ja sam ponosan“, rekao je Krstičević.

Kako se snalazi pokazao je danas i ministar Tomislav Ćorić na sastanku s mladom aktivisticom Gretom Thunberg.

Otkako je počelo predsjedanje Europskom unijom, na engleskom je progovorila većina ministara. Govore smo pustili stručnjakinji. Kaže da nije loše i naglasak ne smeta dok god se ne gubi smisao. Ipak ministrici Blaženki Divjak i ministru Gordanu Grliću Radmanu bi preporučila bolju pripremu.

"Mi u Hrvatskoj imamo jako veliki problem da svi znaju Engleski, a ustvari ga ne znaju. Kad pričamo o višim funkcijama onda bi morali jednostavno otići na govorne vježbe, na tečaj“, kaže Patricija Šobak iz škole stranih jezika.

Iznenadio ju je ministar Božinović.

"Ne zvuči umjetno i ne zvuči kao da si prevodi to cijelo vrijeme u glavi. Jednostavno zvuči jako uvježbano“, rekla je Šobak.

U prošlosti je od naših političara bilo legendarnih izjava, ali i se, poput Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, znaju pokazati i baratati s nekoliko jezika. A imali smo mi i premijera kojem nije najbolje išao hrvatski. Pa je možda Krstičević i u pravu da treba promovirati i naš jezik.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr