Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tamo će preseliti i Vlada

Pogledajte projekt 'Zagreb na Savi' vrijedan više od milijardu eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se nekoliko desetljeća o njemu samo pričalo, projekt 'Zagreb na Savi' aktualna vlast odlučna je i realizirati.

Podzemna željeznica, 'viseća' autocesta, hidroelektrane, ali i nova zgrada vlade. Sve to Vlada planira izgraditi u Zagrebu - uz Savu! Do 2020. glavni grad trebao bi dobiti potpuno novo lice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili" Slika nije dostupna Drugi krug 8 trenutaka po kojima ćemo pamtiti lokalne izbore

Tri i pol milijuna četvornih metara, koliko iznosi površina savskih nasipa, bilo bi oslobođeno, a taj bi prostor bio iskorišten za parkove te stambene i poslovne objekte. Potpredsjednik Čačić najavio je kako će na obale Save uskoro preseliti i zgrade Vlade.

"To je jedna sasvim nova kvaliteta grada, grad na drugi način funkcionira. Ne računam na nekakva ogromna povećanja broja stanovnika, ali računam na bitno poboljšanje kvalitete", ističe prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Viseća autocesta, podzemna željeznica i zgrada Vlade na nekadašnjem mjestu neiskorištenih savskih nasipa. Prve lopate, kaže potpredsjednik Vlade Čačić, u zemlju će za tri godine. "2017. ćemo imati objekte vlade gotove, počet će se praznit ovi objekti koji tamo idu", istaknuo je Čačić.

Vožnja biciklom ili svakodnevno džogiranje - za nekoliko godina u visokom društvu. Iako je Čačić ozbiljno zagrizao, nova vizura Zagreba ne sviđa se svima. "Ne mislim da je to dobra ideja, zato što je ovo jedno od rijetkih mjesta gdje se može trčati, voziti biciklom, i gdje je zbilja mirno i lijepo", rekao nam je Vanja, jedan od prolaznika.

Vladina tijela trenutačno stanuju na 188 različitih adresa u gradu Zagrebu. Preseljenje vladajućih na savski nasip tek je dio projekta "Zagreb na Savi". Ideja uključuje i izgradnju 4 nove hidroelektrane - Podsused, Prečko, Zagreb i Drenje, koje bi trebale proizvoditi četvrtinu ukupne električne energije potrebne Zagrebu.

"To treba biti uređen gradski, javni i parkovni prostor, uz eventualnu izgradnju određenog broja strateški raspoređenih javnih zgrada", kaže Hrvoje Hrabak, predsjednik Hrvatskog društva arhitekata.

Gradonačelnik Bandić ne skriva oduševljenje. Uz novu zračnu luku, projekti na nasipima svrstat će Zagreb u društvo najmodernijih europskih metropola. "Radi se prije svega o milenijskom projektu. Investicija brane Prečko je teška preko 800 milijona eura. To je moguće realizirati u naredne 4 godine", ističe on.

"Oslobađa se prije svega prostorno urbanistički potencijal zagreba, gospodarski i hidroenergetski potencijal grada Zagreba", kaže zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Sredinom svibnja projekt bi trebao biti predstavljen europskoj banci za obnovu i razvoj, a njegova ukupna vrijednost prelazi milijardu eura. Na obalama Save rađa se novo lice - Novog Zagreb.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene